V centru města se zřítila část domu, zavalila čtyři dělníny

V Soukenické ulici se v pátek po poledne zřítila část domu. Sutiny zavalily čtyři dělníky, kteří na stavbě pracovali. Hasičům se je podařilo vyhrabat až dnes ráno. Ani jeden z dělníků nepřežil.

V Soukenické ulici v centru Prahy se v pátek po poledni zřítila vnitřní část neobývaného domu. Sutiny zavalily čtyři dělníky, kteří tam pracovali.

Tělo posledního z pohřešovaných objevili hasiči dnes po čtvrté hodině ranní. Pod sutinami by už nikdo být neměl, řekl ČTK mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Čtvrtá oběť ležela rovněž pod asi čtyřmetrovou vrstvou trosek, asi tři metry od místa, kde záchranáři našli tělo třetího dělníka. Hasiči po téměř 40 hodinách ukončí odklízení sutě. Pokračovat bude vyšetřování příčin neštěstí. Na záchranných pracích se podílely desítky hasičů, specialisté se psy, policisté, těžká technika a další.

„Zásah byl velmi náročný tím, že se vlastně několikrát musela práce přerušovat, hasiči museli vyklízet doslova v několika vteřinách pracoviště, protože hrozilo nějakým způsobem zřícení té konstrukce,“ sdělil novinářům po nálezu posledního těla mluvčí hasičů. Všechny oběti našli záchranáři na místech, která předtím označil policejní pes. Když se začal dům hroutit, dělníci se prý snažili ještě utéct; jejich těla byla nalezena u schodů.

Původně hasiči předpokládali, že se k zavaleným dělníkům dostanou v sobotu ráno. Záchranné práce museli ale hasiči hned v pátek večer přerušit. V pátek po setmění skončili s odsáváním sutě chvíli poté, co přijel speciální sací bagr. Hned po zahájení prací se totiž ukázalo, že zbytky stavby by se na ně mohly zřítit.

Mluvčí pražské policie Iva Knolová ČTK sdělila, že policisté čekají s právní kvalifikací neštěstí až do doby, než budou dokončeny záchranářské práce a bude moci být ohledáno místo neštěstí.

Hasiči si nebyli až do poslední chvíle jisti, kolik lidí přesně na stavbě v době neštěstí pracovalo. Pernica ČTK řekl, že počet zavalených ohlásil hasičům dělník, který stihl utéct. Podle informační tabule na domě v budově pracovala firma Sting.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle přivolaného statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Další možností je zřejmě to, že stavební zásahy byly udělány v horních patrech a hroutící se horní stropy pak s sebou strhly i ty spodní. Okolní domy jsou podle statika v pořádku.

Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. V současné době je kolem vnější stěny domu, která je obrácena do ulice, lešení. Majitel podle místních plánoval dům přestavět na hotel.

Zhruba stometrový úsek Soukenické ulice, kde parkují vozy hasičů a záchranné služby, je uzavřen pro automobily, chodci mohou po jednom z chodníků volně procházet.

Soukenická ulice se nachází na Novém Městě, nedaleko náměstí Republiky a obchodního centra Palladium. I když jde o poměrně lukrativní lokalitu, není zatím příliš komerčně využívána. Do jednoho z domů v nedaleké Truhlářské ulici se v červenci za zprostředkování ministra Michaela Kocába přesunuli squatteři vystěhovaní z vily Milada.