V Česku hledá vánoční poklady

Je to soukromý rituál. Každý rok přijíží před Vánocemi Helmuth Ripperger do Česka, aby rozšířil svou kolekci pohlednic.

Sbírka českých vánočních pohledů devětapadesátiletého Helmuta Rippergera z německého města Halle se rozrostla o dalších sto padesát pohlednic. Sběratel přijel před Vánoci do Česka už pošestadvacáté a opět prohledával desítky různých papírnictví ve středních Čechách. Zavítal i do Mladé Boleslavi.

Hledá podle katalogu

Pohledy, které mu scházejí ve sbírkách, sháněl několik dní, a jeho pátrání bylo úspěšné. Našel exempláře, které doplnily starší kolekce. Použil k tomu katalog pohledů, který není běžně k nahlédnutí a k dispozici ho mají jen prodejci. Každý rok ho dostává v jednom malém papírnictví ve Štětí v Ústeckém kraji. Největší radost měl ovšem je z jedné dopisnice. „Objevil jsem pohled, devátý ze série, který mi dva roky chyběl,“ řekl Ripperger, který sbírání pohledů propadl. A nejen jim. Sbírá ještě razítka s podpisy.

České jsou nejlepší

Sbírání pohlednic ale bere vážně, v počítači si vede přesnou evidenci a pohlednice ukládá do alb podle jednotlivých nakladatelství. Nejhezčí jsou prý vánoční pohledy od českých firem ARI a MFP. „České pohlednice mají mnohem krásnější motivy než ty naše,“ vysvětluje, proč se do nich zamiloval. Na otázku, kolik jich má, ale odpověď nezná. „Může jich být dvacet tisíc, ale myslím si, že mnohem víc,“ míní Ripperger. V Halle chtěl uspořádat výstavu, ale zatím mu plán nevyšel. „Kdyby někdo chtěl z mých pohledů připravit výstavu v Česku, bránit se tomu nápadu nebudu,“ zasní se Ripperger.