V Česku je hokej jiný než v Americe

Z kvintetu hokejistů ze zámoří v dresu Indiánů nyní nastupuje pouze trio St. Pierre, Johnson a Lammers.

Z pětice zámořských hráčů jsou na ledě v sestavě hokejistů HC Plzeň k vidění jen tři. Obránce Nicolas St. Pierre a útočníci Nicholas Johnson s Johnem Lammersem. Druhý obránce John Slaney je zraněn, útočník Josh Langfeld kvůli slabým výkonům vypadl ze sestavy úplně.

Zmiňované trio je shodně přesvědčeno, že plzeňský tým má rozhodně na to stoupat v tabulce vzhůru, i když to možná ještě chvilku potrvá. „V některých posledních zápasech jsme zlepšili obranu,rovněž výkony mladého brankáře Mazance nám pomohly. Až se s týmem ještě více sehrajeme, bude to určitě lepší,“ věří Nicolas St. Pierre.

„Některé zápasy nám nevyšly úplně podle našich představ, ale je třeba se kvalitně připravit na každý další zápas. Ještě si přeci jen stále zvykám. Hokej je zde rychlejší, hodně se bruslí. Musíme lépe využívat vypracované příležitosti,“ uvědomuje si John Lammers. „Bylo by dobré udělat nějakou větší bodovou sérii. Už kvůli naprosto skvělým fanouškům. S takovou atmosférou, jakou zde vytvářejí, jsem se ještě nikde nesetkal. Dokážou povzbuzovat a zpívat od první do poslední minuty. Hraji tady úplně jinou soutěž, i proto mě chvilku trvalo, než jsem si zvykl,“ přiznává se Johnson a současně vysoce hodnotí úroveň zdejší hokejové extraligy.Všichni tři hráči ze zámoří se víceméně na jiný evropský životní styl už adaptovali. „Zpočátku jsem měl hodně práce se zařizováním běžného života vůbec.

Nyní už se cítím dobře a doufám, že se to projeví na mých výkonech,“ hodnotí situaci St. Piere. „Je rozhodně zajímavé zvykat si na novou kulturu. Jsem rád, že jsem dostal tuto možnost,“ doplňuje Lammers. Poslední z trojlístku, Nicholas Johnson, oceňuje hlavně přístup klubu po příjezdu. „Vedení nám vytváří opravdu dobré podmínky. Vše, co jsme potřebovali, nám ihned zabezpečili,“ pochvaluje si. Všichni tři zároveň přiznávají, že tréninky jsou v Plzni velice náročné a hodně intenzivní.¨

„Trenér Jelínek je přísný a vyžaduje po nás důsledné dodržování systému hry a jeho pokynů. Je to odborník, kterého velice respektuji,“ charakterizuje plzeňského kouče St. Pierre. „Chce vyhrávat a touží po úspěchu. Což my chceme pochopitelně rovněž,“ doplňuje na adresu Mariana Jelínka Johnson.

Krásná ZOO i Praha

Trojice sympatických hráčů ze zámoří už trošku poznala město i život i z pohledu jiného než z ledových ploch. „Plzeň je hezké město. Máte tady velice krásnou zoologickou zahradu, je to skutečně nádherné místo, kde se dá příjemně relaxovat. Rovněž už jsem stihl navštívit Prahu, kde se mi také líbilo,“ hodnotí své nynější působiště St. Pierre. „Myslel jsem si, že Plzeň bude menší, dost mě to překvapilo. Je zde hodně možností kulturně se vyžít a já rád poznávám cizí kulturu,“ svěřuje se John Lammers. „Mě osobně nejvíce překvapilo, že se zde prakticky všude domluvím. Už jsem se zde docela dobře zorientoval,“ dodává Johnson.