V Japonsku dojel první Button, Vettel slaví titul

Jenson Button si jede pro vítězství ve Velké ceně Japonska

Jenson Button si jede pro vítězství ve Velké ceně Japonska Zdroj: f1sport.cz

Ve Velké ceně Japonska v Suzuce vyhrál Jenson Button před Fernandem Alonsem. Třetí místo stačilo Sebastianu Vettelovi k obhajobě titulu mistra světa

V letošní Velké ceně Japonska stačilo Sebastianu Vettelovi k titulu mistra světa bodovat, naopak Jenson Button musel vyhrát, aby si udržel teoretickou šanci. Angličan sice vyhrál, ale Němec měl vše ve svých rukách a třetím místem si bezpečně vyjel titul. Na pódium se vedle nich postavil ještě Alonso.

Po startu si Vettel s přehledem udržel vedení před Hamiltonem a Buttonem, který musel před Němcem dvěma koly uhnout na trávu. Incident byl dokonce vyšetřován komisaři, ale nikdo potrestán nebyl. Následovali Massa, Alonso, Webber, Schumacher, di Resta, Petrov a Sutil. Vstup do závodu naopak nevyšel Kobajašimu ani Sennovi, kteří se propadli na dvanácté, respektive třinácté místo. Ještě do konce prvního kola se Sutil posunul před Petrova. Výrazný postup předvedl také Buemi z šestnácté příčky na jedenáctou.

V šestém kole vyjel z tratě Liuzzi a Alonso předjel Massu. V dalším okruhu si vyměnily pořadí také williamsy, Barrichello šel před Maldonada. V osmém kole Hamilton výrazně zpomalil a Button se vrátil před něj. Hamilton pak okamžitě zamířil do boxů na první výměnu pneumatik.

V desátém kole zajel do depa také Vettel, který v té době vedl o pět sekund před Buttonem. Ten společně s Alonsem a Webberem zajel do boxů v kole jedenáctém. Po zastávkách zůstal v čele Vettel, ale Button snížil svou ztrátu na 2,7 sekundy. Na třetí příčku se posunul Alonso, následoval Hamilton, Massa a Webber. Smůlu měl Buemi, kterému mechanici špatně přidělali pravé přední kolo, po výjezdu z depa mu upadlo a musel skončit.

Stupně vítězů (zleva): Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson ButtonStupně vítězů (zleva): Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson Button | ctk/apStupně vítězů (zleva): Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson Button

Další sérii zastávek začal ve dvacátém okruhu vedoucí Vettel, hned ho následoval Webber a v dalším okruhu Button. Zastávka McLarenu vyšla, byla o sekundu rychlejší než v případě Red Bullu a Angličan se na trať vrátil před Němcem. Poté došlo ke kontaktu mezi „starými známými“ Hamiltonem a Massou. Opět létaly střípky. Massa se pak v boxech dostal před Hamiltona, ale oba vyjeli až za Webberem. Úlomek z ferrari pak zůstal na trati dlouho a když přibyly střípky po drobném kontaktu Schumachera a Webbera, rozhodla se FIA vyslat na trať safety car a vše bezpečně odklidit.

Závodní pole se tak znovu sjelo v pořadí Button, Vettel, Alonso, Webber, Massa, Hamilton, Schumacher, Petrov, Pérez a di Resta. Rosberg se po startu z předposledního místa prokousal už na dvanácté. Restart proběhl v klidu, na čelních místech si závodníci pohlídali své pořadí.

Blok třetích zastávek začal Vettel ve 34. kole, opět na něj brzy navázal Webber. V 37. přijel k mechanikům Button. Na trať se vrátil znovu před Vettelem. Hamilton pak bez problémů předjel Massu. Po zastávce se Alonso vrátil před Vettela V té chvíli vedl po delší době v závodě Schumacher, který ale ještě neměl za sebou poslední zastávku. Nejrychlejší kolo závodu zajel Pérez.

Deset kol před cílem bylo nejtěsněji v boji o druhé místo mezi Vettelem a Alonsem. Schumacher se z boxů vrátil na šesté místo mezi Hamiltona a Massu. Závěr ale probíhal v poklidu. Red Bull vyzval Vettela, aby neriskoval, třetí místo mu bohatě zajišťovalo druhý titul mistra světa v řadě. Naopak Alonso se snažil dotáhnout Buttona, ale ten kontroval nejrychlejším kolem.

Button udržel vedení až do cíle. Na stupně vítězů ho doprovodili Alonso a hlavně novopečený dvojnásobný mistr světa Vettel, který jako nejmladší jezdec v historii obhájil titul. Čtvrtý dojel v poklidu Webber před Hamiltonem, Schumacherem a Massou. Bodovali i Pérez, Petrov a Rosberg, který si tak po startu z předposledního místa připsal alespoň bod.

Vettel tak má v čele pořadí 324 bodů, druhý je Button s 210, třetí Alonso má 202, čtvrtý Webber má 194 a pátý Hamilton 178. V P0oháru konstruktérů vede jasně Red Bull s 518, druhý McLaren má 388 a třetí Ferrari 292.

Příští závod se jede už za týden na korejském Jeongamu.