V Japonsku udivuje sakura, která roste z "vesmírné" pecky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V chrámu v japonském městě Gifu vykvetla třešeň vyrostlá z pecky, která "strávila" osm měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

K údivu mnichů a vědců strom vykvetl o šest let dříve, než je u tohoto druhu zvykem. Má pouze devět květů s pěti okvětními lístky, zatímco běžně mají květy těchto třešní květy mnohem bohatší.

„Jsme překvapeni, jak rychle ten strom roste. Pecky ze stromu, z něhož pochází, se nikdy předtím neujaly. Jsme velmi šťastní, protože díky tomu bude mít rodičovský strom, jemuž je prý 1250 let, pokračovatele,“ řekl hlavní kněz chrámu Masahiro Kadžita.

Na ISS se dostalo v listopadu 2008 ze 14 japonských lokalit 265 pecek sakur. Příští červenec je zpět dovezl astronaut Koiči Wakata, který se vracel ze své mise na stanici. Pecky tak obletěly Zemi 4100krát. Některé se dostaly do laboratoře k analýze, další pak byly vráceny do lokalit, odkud byl odebrány.

Z té, která se ujala v Gifu, je dnes čtyřmetrový strom. Sakury většinou kvetou až po deseti letech růstu, tato však vykvetla letos 1. dubna. Každý z jejích devíti květů má pouze pět korunních plátků, zatímco mateřský strom má květy s 30 lístky.

Badatelka Kaori Tomitaová-Jokotaniová z univerzity v Cukubě nedokáže „záhadu“ vesmírné pecky vysvětlit. „Nemůžeme vyloučit, že je to ovlivněno tím, že pecka byla vystavena vesmírnému prostředí,“ řekla. Vysvětlení se podle ní hledá těžko, protože neexistuje žádná kontrolní skupina, s níž by se rostlina vyrostlá z vesmírné pecky dala srovnat. „Z vědeckého pohledu jsme schopni říci jenom to, že to neumíme vysvětlit,“ řekla.