V knihovně učí vyrábět díla z plastů

Výtvarnice Renáta Filipová bude v úterý 5. dubna učit mladé karvinské čtenáře, jak vyrobit z obyčejných PET láhví umělecká díla.

Renáta Filipová je rodačka ze Stonavy u Karviné. Už v roce 1957 se vyučila aranžérkou. Své umělecké zkušenosti teď ráda předává jiným lidem, a ukazuje tak, že každý se může stát alespoň na chvíli výtvarníkem. V úterý 5. dubna od půl čtvrté odpoledne se o tom bude snažit přesvědčit mladé čtenáře Regionální knihovny Karviná v Novém Městě.

Z láhve od minerálky vyrobí umělecké dílo

Mimo jiné se autorka věnuje tak zvanému Pet Art, což je výtvarné odvětví, které pracuje s plasty. Ať už se jedná o PET láhve, víčka, slámky či různé hadičky, Renáta Filipová z nich dovede vytvářet nevídaná díla. A hodlá to naučit i mladé karvinské čtenáře. „Obrazy a objekty z PET láhví jsem poprvé vystavila v roce 2000. V roce 2002 jsem se s nimi pak představila ve Veletržním paláci Národní galerie Praha,“ informuje Renáta Filipová. Inspiraci hledá ve světě fantazie a představ. „Hledání krásna – tak nějak jsem kdysi nazvala jeden můj obraz, ale mám pocit, že to je, a vlastně vždycky bylo, moje životní motto. Už jako dítě jsem utíkala do snů. Byla jsem pořádný živel, a když jsem večer uléhala, začal můj čas toulek. Každému dílu předchází myšlenka. Ta se rodí někdy zcela nahodile, nebo, a to je častěji, je výsledkem přemýšlení a snění,“ dodává Filipová.
Autorka nemá daleko ani k veršům. Na jejích webových stránkách má veršovaných zpovědí hned několik. Vzpomíná například na svá školní léta. „První školní léta jsem prožila jako nejlepší žačka školy. Čím jsem byla starší, tím víc mě škola zajímala zvenčí a výsledky podle toho vypadaly. Na uměleckou školu jsem vstoupila jako nadaná, ale nevědomá. Prvním a druhým ročníkem jsem se prokousávala, třetí a čtvrtý jsem studovala s vyznamenáním,“ informuje Filipová, která se bude snažit svá moudra a zkušenosti předat karvinským dětem.