V Le Mans duněla auta a dechovka

V dějišti proslulého automobilového závodu v Le Mans vystoupili i hudebníci a mažoretky z Ostravska.

Čtyřiadvacetihodinový závod v Le Mans sledovalo čtvrt milionů fanoušků. A kromě dunění aut slyšeli i klasické české pochody jako Kolíne, Kolíne či Šly panenky silnicí, které jim předvedli hudebníci z Ostravska. „Byla tam i spousta českých diváků. Když nás slyšeli, řvali stejně, jako když dá Baník gól na Bazalech,“ snaží se vylíčit atmosféru provázející automobilový závod Pavel Skokan, jeden z hudebníků, kteří z Ostravska do Francie vycestovali. Vytrvalostní závod se ve francouzském městě jel poprvé už v roce 1924 a jeho součástí jsou i okázalé slavnosti. Vše začíná velikým průvodem hudebníků a tanečníků. A v něm letos v červnu nechyběli ani Češi.
„Původně měla jet celá naše kapela,“ říká Martin Bančej z hornické skupiny Důl Darkov Stonava. Jenže hudebníci měli i jiné povinnosti. A tak Bančej musel hledat. Do improvizované hornické kapely sehnal hráče v Ostravě, Vratimově, Opavě či na Karvinsku. K osmnácti hudebníkům se přidalo i dvacet mažoretek souboru Dixi z Havířova. „Nikdy jsem nepředpokládala, že bych se vůbec dostala na taková místa,“ říká uznale šestnáctiletá mažoretka Tereza Urbanová. Její sedmnáctiletá kolegyně Nikol Irschiková vzpomíná, že s mažoretkami už procestovala pár obdobně velkých akcí, třeba karneval v Nice, ale Le Mans, to je skutečně něco jiného. „Strašně zajímavá auta,“ oceňuje závodnický svět Irschiková.
Martin Bančej připomíná, že se hornická kapela nepodívala za hranice poprvé. „Máme v Itálii svého agenta. A ten se hodně činí. Díky němu jsme byli nejen v Le Mans, ale jezdíme i do Itálie, Španělska nebo Francie,“ popisuje Bančej. Nabídky jsou prý tak časté, že musí koncerty omezovat. Poptávka po kapele v zahraničí je prý logická. „Vždyť jen v průvodu v Le Mans se sešli muzikanti z celého světa. Mexičani, Brazilci, Rusové, Němci, prostě všichni. A když my přijdeme s naší dechovkou, tak lidé fakt koukají. Takový druh muziky na podobných akcí chybí,“ směje se Skokan.
Všichni oceňují, jak díky svému umění vidí cizí světy. „Le Mans je fakt krásné. Ale ne všechna místa jsou skvělá. Jsou tam podniky, kde chtějí za pivo i sedmnáct eur. A do těch jsme teda nešli,“ popisuje Skokan nabídku některých francouzských podniků.