V Lochovicích zbrojí na Dakar

Motocyklový nadšenec Roman Abrahám z Lochovic dělá všechno pro to, aby na vlastní kůži prožil svůj velký sen. Tím je účast na nejslavnější rallye světa, Paříž–Dakar.

Historie Dakaru sahá do konce sedmdesátých let. Při dálkovém pouštním závodě Abidjan–Nice se v roce 1977 ztratil, tři dny a tři noci bloudil motocyklový závodník Thierry Sabine a po této zkušenosti se rozhodl uspořádat dálkový závod napříč Afrikou. První etapa startovala 1. ledna 1979. Závod vedl z Paříže ve Francii do Dakaru v Senegalu. V roce 2008 pořadatelé pod hrozbou teroristických útoků rallye zrušili, od roku 2009 vede trasa Jižní Amerikou, konkrétně Argentinou a Chile.

Jak se shání milion

Na start závodu, který počtem tragicky zemřelých účastníků, organizátorů i diváků patří k nejnebezpečnějším podnikům svého druhu na světě, se na terénním motocyklu chce postavit i devětatřicetiletý Roman Abrahám z Lochovic.
„Terénní motorky jsou mým koníčkem od nepaměti. Před několika lety jsem začal shánět peníze na to, abych si tenhle sen splnil,“ říká otec třináctiletého Davida a provozovatel rodinné firmy na prodej dveří a oken. Rodina ho prý v jeho nákladném koníčku podporuje. „Finance samozřejmě sháním, kde se dá. Moje účast v závodě však nesmí ohrozit chod firmy ani rodiny,“ tvrdí nadšenec.
Samotná účast v závodě spolkne více než milion korun. Přípravu v podobě tréninkové motorky, výbavy, ale také výživy k tvrdému tréninku fyzičky či kondičních jízd v terénu, který odpovídá podmínkám jihoamerické pouště, do této částky nepočítá. „Osmdesát procent účastníků Dakaru jsou amatéři, kteří se závodu účastní podobným způsobem, jako se o to snažím já. Shánění sponzorů mi momentálně zabírá stejně času jako práce kolem rodinné firmy,“ říká Abrahám a vyzval každého, kdo by ho chtěl k jeho cíli popostrčit alespoň povzbudivým slovem, když už ne spoluúčastí na nákladech, aby se mu ozval na e-mail abraham.roman@email.cz.