V mobilních patentech za loňský rok vedou USA, Evropa ztrácí

Přestože Samsung (na snímku model S5) patří k držitelům s největším portfoliem patentů, loni ho předběhla firma IBM

Přestože Samsung (na snímku model S5) patří k držitelům s největším portfoliem patentů, loni ho předběhla firma IBM Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Spojené státy americké jsou jasným lídrem v oblasti mobilních patentů za rok 2014. Počet registrovaných patentů zde loni významně vzrostl. Evropa naopak zaostává, patentů ubylo. Vyplývá to ze studie společnosti Chetan Sharma Consulting.

Podle studie Amerika těží ze svého technologického centra v Silicon Valley. Především díky němu množství mobilních patentů udělených Americkým patentovým úřadem v roce 2014 meziročně vzrostlo o 17 procent. Naopak Evropský patentový úřad zaznamenal meziroční pokles o čtyři procenta.

Na slabších výsledcích v Evropě se podepsaly změny na tamním technologickém trhu. „Mnoho slavných evropských značek, jako jsou například Nokia nebo Phillips, v průběhu času přišly o vliv ve svém oboru,“ vysvětluje studie. „Naopak Spojené státy se postupně stávají srdcem mobilních inovací,“ píše se ve zprávě.

V žebříčku zemí bylo v mobilních patentech na druhém místě Japonsko následované Čínou. Říše středu za své třetí místo vděčí především společnostem ZTE, Huawei, MediaTek a Xiaomi, tvrdí studie.

Růst mobilních patentů od roku 1991Růst mobilních patentů od roku 1991 | Chetan Sharma ConsultingRůst mobilních patentů od roku 1991

Při pohledu na celkový počet přihlášených patentů je evidentní nárůst zákonných ochran souvisejících s mobily. V USA se každý čtvrtý registrovaný patent týkal mobilních telefonů. Přitom v roce 2004 to byl každý desátý. Právě takový poměr má aktuálně Evropa - jen každý desátý patent se týká mobilních telefonů.

IBM na prvním místě

Ačkoliv největším portfoliem mobilních patentů disponuje jihokorejská společnost Samsung, loni první místo neobhájila. Zákonnou ochranu svých vynálezů častěji získávala firma IBM. Na třetím místě se pak umístil Qualcomm. První pětici ještě doplnily firmy Microsoft a Google. Do první desítky firem se v roce 2014 ještě vešly firmy Sony, LG, Apple, Blackberry a Ericsson.

Největší hráči v mobilních patentech za rok 2014
1. IBM
2. Samsung
3. Qualcomm
4. Microsoft
5. Google
6. Sony
7. LG
8. Apple
9. Blackberry
10. Ericsson