V Plzni odehraje jediný koncert v ČR rocková skupina Nazareth

Skotská skupina Nazareth

Skotská skupina Nazareth Zdroj: Profimedia.cz

V Plzni, Evropském hlavním městě kultury, vystoupí 8. října hardrocková skupina Nazareth. Plzeňský koncert bude jediný v ČR v rámci jejich podzimního evropského turné, uvedl Ivan Jáchim, ředitel plzeňského Dominik Centra, které pro pořádání koncertu zvolilo kulturní dům Peklo.

„Nazareth je další z velkých koncertů, které zatraktivňují náš program v roce, kdy je Plzeň evropským hlavním městem kultury,“ řekl.

Skotská čtveřice Nazareth působí na hudební scéně od roku 1968 a patří mezi nejdéle hrající skupiny na světě. Vydala 28 alb. Do historie světové populární hudby se zapsala klasickými hity jako Love Hurts, Dream On, Bad Bad Boy neebo Holliday. S Rolling Stones, Deep Purple a Led Zeppelin jsou zásadní formací světové hudební scény.

Zakládající členové Dan McCafferty a Pete Agnew se znají od prvního školního dne. Spojoval je stejný hudební vkus, odlišný od valné většiny té doby. Kapelu založili ve skotském městě Dunfermline ze zbytků poloprofesionální místní kapely The Shadettes. V roce 1970 se přejmenovala na Nazareth a přesídlila do Londýna, kde v roce 1971 a vydala první album. Největší průlom přišel v roce 1975 s vydáním alba Hair of The Dog, které obsahovalo i slavnou předělávku písně Love Hurts. Je to jediná skladba od Nazareth, která se umístila v americkém žebříčku Top Ten.

Skupina hraje nyní ve složení Jimmy Murrison, Pete Agnew, Lee Agnew a zpěvák Carl Sentence, který přišel letos v únoru ze švýcarské formace Krokus. Zpěvák a zakladatel Dan McCafferty opustil kapelu v roce 2013 kvůli zdravotním potížím.

V ČR má velmi silnou fanouškovskou základnu. V roce 2011 natáčeli Nazareth v Praze studiové album Big Dogz. V roce 2013 přišel do kin dokument Miloše Šmídmajera Nazareth - nekonečný rockový mejdan.