V Plzni probíhá týden filmu

Jan Burian představuje porotu festivalu Finále Plzeň

Jan Burian představuje porotu festivalu Finále Plzeň Zdroj: Ales Hudsky

Tento týden patří šestadvacátému ročníku filmového festivalu Finále Plzeň, každoroční soutěžní a bilanční přehlídce českých dlouhometrážních hraných a dokumentárních filmů. Během jednoho týdne je na něm promítnuta veškerá dlouhometrážní hraná produkce a výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů natočených v Česku.

Festival začal předpremiérou českého filmu Jako nikdy, silným příběhem, který v produkci Ondřeje Trojana natočil režisér Zdeněk Tyc. Film v Plzni představily i herečky Taťána Medvecká a Petra Špalková, po představení zněl dlouhý potlesk, novináři ale producentovi slíbili, že o filmu napíší až v době záříjové premiéry. Jisté je, že půjde o jeden z velmi výrazných filmů sezóny. České soutěžní filmy hodnotí mezinárodní porota, které předsedá americký producent Rick McCallum, českým zástupcem je režisér Radim Špaček. Součástí Finále je i sekce Industry Days, která letos zahrnuje nejen tradiční prezentace připravovaných filmových projektů v režii Českého filmového centra, ale i zcela nové akce jako je networkingový večer - Německo-český Industry Hub, na němž se budou moci vzájemně poznat filmaři i zástupci českých a německých institucí.

Pro hosty z řad režisérů, producentů, scenáristů či lokačních manažerů je na sobotu připravena speciální Location Tour, v rámci níž objeví barokní i industriální krásy Plzeňského kraje a jejich genius loci. Novinkou je Industry Guide, který poslouží hostům jako přehledný zdroj informací o jednotlivých filmových profesionálech, kteří se letos účastní programu Industry Days.