V Praze se zvyšují rozdíly mezi nájemným v obecních bytech

Vedení pražských městských částí mají odlišný postoj k privatizaci bytů i ke zvyšování nájemného. Zatímco některým obyvatelům městských bytů se pronájem během příštích měsíců zdraží, v jiných částech Prahy se ceny nezmění. Většina radnic bude o případném navýšení teprve jednat.

Již od 1. listopadu se zvýší nájemné v Praze 1, uvedla mluvčí radnice Veronika Blažková. O zdražení rozhodla již v květnu rada městské části. V bytech bývalé první kategorie lidé zaplatí za čtvereční metr asi o deset korun více, tedy přes 95 korun. Příští rok chce radnice zvýšit nájemné podle sociální situace obyvatel.

Obecní nájemné není v současné době nejvyšší v centru metropole, ale v okolních čtvrtích. Nejvíce by lidé měli platit od prosince v Praze 5, čtvereční metr je bude stát asi 113 korun. V Praze 10 budou nájemníci platit od začátku roku průměrně 111 korun za m2. Většina radnic se ale zatím nerozhodla, zda nájemné zvýší. „V průběhu roku asi ano. Právníci nyní posuzují dvě varianty úprav,“ řekl starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS). Pokud se koaliční politici na úpravě shodnou, zvýšit by se mělo od poloviny příštího roku.

Šestá městská část chce nájemné určovat podle lokality a kvality domu či bytu. „Konkrétní částky jsme zatím nestanovili, vedeme o nich diskuzi. Pokud se zvýšení bude realizovat, bude se to týkat přibližně 2000 bytů,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. O výši nájemného zatím není rozhodnuto ani v Praze 14. „V současné době ještě nebylo o této otázce rozhodnuto,“ poznamenal mluvčí radnice Tomáš Kvasnička.

O zdražení budou teprve jednat také Prahy 4, 9 nebo 16. Naopak radnice Prahy 3, 7, 8, 11, 12, 13, 15 a 18 nájemné zvyšovat nebudou. „Sedmá městská část nebude od ledna příštího roku pokračovat v deregulaci nájemného. Rozhodla o tom rada s cílem zmírnit dopad neustálého zvyšování nákladů na bydlení v době krize,“ podotkl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.