V Praze vznikl první veganský dům. Chce cílit na Čechy i na turisty

Nabídka Mooi.

Nabídka Mooi. Zdroj: Mooi

Nabídka Mooi.
Kateřina Savická je majitelka a provozní pobočky Mooi Praha.
Zdeněk Třos je zakladatel a majitel značky Mooi.
4
Fotogalerie

Vyhlášený rostlinný kebab z brněnského bistra Mooi se dá koupit už i v Praze. Navzdory nepříznivé aktuální situaci má nový domov v Domě Černá labuť ojedinělý koncept - první ryze veganský dům v Česku, který kromě pobočky Mooi zahrnuje další podniky zaměřené na rostlinnou výživu.

Rostlinnému stravovaní se daří po celém světě a Česko není výjimkou. Praha se podle serveru Happy Cow dokonce řadí do desítky pro vegany a vegetariány nejpřátelštějších měst na světě. Žebříčku přitom vévodí Londýn. 

Veganskou restauraci Loving Hut a prodejnu Vegan World v Černé labuti nově doplní pobočka Mooi, bistra zaměřeného na rostlinný kebab a hranolky. Podnik se Zdeněk Třos a Kateřina Savická rozhodli otevřít navzdory aktuální situaci.

„Doba určitě není vhodná, ještě k tomu navíc takřka v centru Prahy. Ale rozhodnutí otevřít pobočku v Praze přišlo v únoru 2020, tedy těsně před tím, než celá krize začala. Navíc kolegyně Kateřina Savická byla od prvního momentu, kdy se o volném prostoru v Černé Labuti dozvěděla, pevně rozhodnutá, že zde chce pobočku otevřít. Byl to rozjetý vlak, který se už nedal tak lehce zastavit,“ vysvětluje Třos.

Koncept cílí nejenom na Čechy, ale i turisty. Po návratu situace do normálu očekává Třos obrat kolem 500 tisíc korun za měsíc.

S nápadem vytvořit v Černé labuti veganský dům přišli majitelé Mooi Zdeněk Třos a Nikola Novosádová v dově, kdy uvažovali o expanzi. Vzhledem k výsledku zmiňovaného žebříčku Hapby Cow padla volba na Prahu. Koncept oslovil i majitele domu Zdeňka Provazníka a Danuši Siering.

„Vždy bylo mým přáním, aby Dům Černá labuť byla zdravým místem s dobrou energií,“ říká  Danuše Siering. „Veganské zaměření tuto myšlenku výborně doplňuje. Jsem přesvědčena, že zdravé veganství je jedním z dalších úspěšných kroků, které obohatí Pražany i turisty a ještě více propojí Prahu s Berlinem, jež je označován za hlavní město veganství,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že předchozí nájemci v prostorech provozovali restauraci, nebylo třeba razantnějších stavebních zásahů. Celkové investice do úprav se pohybovaly kolem 900 tisíc korun. Teď v „labuti“ čekají na plné znovuotevření restaurací. To je zatím v nedohlednu.