V USA se těší na létající auta. Potřebují ale dráhu delší než turbolet

létající auto Terrafugia

létající auto Terrafugia Zdroj: Profimedia.cz

létající auto Terrafugia
létající auto Terrafugia
létající auto Terrafugia
létající auto Terrafugia
létající auto Terrafugia
7
Fotogalerie
Létající auto se přiblížilo realitě. Americká společnost Terrafugia Inc oznámila, že její prototyp úspěšně dokončil testovací let. Přiblížilo se tak splnění plánu společnosti uvést létající auta do prodeje během příštího roku. Je však třeba vzdát se romantické představy, že s takovým "fantomasovským" strojem uniknete z dopravní zácpy; létající automobil nazvaný Transition potřebuje ke startu dráhu dlouhou 762 metrů. Pro srovnání: legendární český trubolet odstartuje z dráhy v délce 456 metrů.

Vozidlo nazvané Transition má dvě sedadla, čtyři kola a křídla, která se dají složit, takže se s ním dá jezdit jako s automobilem. Při testovacím letu stroj letěl osm minut ve výšce 426 metrů; komerční letadla létají ve výšce zhruba 10,5 kilometru.

Asi stovka lidí už složila zálohu 10 tisíc dolarů, aby si mohli koupit Transition, jakmile půjde do prodeje. Předpokládá se, že počet zájemců ještě stoupne, až Terrafugia představí svůj model tento týden veřejnosti na newyorské výstavě Auto Show. Ale příliš mnoho jich zřejmě po silnicích jezdit nebude - cena se nyní odhaduje na 279 tisíc dolarů (přes pět milionů korun).

Testovací let stroje Transition

Létající vozidlo nejspíš také zklame všechny, kdo si představují, že si s jeho pomocí zrychlí cestování, kdykoli uvíznou v zácpě či dopravní špičce. Ke startu auto potřebuje 762 metrů dlouhou rozjezdovou dráhu. Snadno se naopak s šířkou 2,3 metru, která odpovídá běžným autům, vejde do garáže – pokud tedy řidič nezapomene složit osmimetrová křídla.