V ženském sportu vydělávají nejvíce peněz tenistky

Maria Šarapovová

Maria Šarapovová Zdroj: reuters

Tenistky opět potvrdily pozici nejlépe vydělávajících sportovkyň světa. V žebříčku magazínu Forbes, který zveřejnil výdělky za období od 1. července 2010 do 1. července 2011, se do první desítky dostalo sedm hráček okruhu WTA.

Nejlépe vydělávající světovou sportovkyní je nadále Ruska Maria Šarapovová, jejíž výdělek za uplynulé období byl podle magazínu Forbes 25 milionů dolarů, což je zdaleka nejvíce. Do této částky jsou započítány nejen prize money z jednotlivých turnajů, ale také příjmy od sponzorů. Ruská hráčka spolupracuje například se společnostmi Nike, Head, Evian, Tiffany nebo Tag Heuer. V loňském roce prodloužila smlouvu se společností Nike. Firma Šarapovové během osmi let zaplatí 70 milionů dolarů.

O polovinu méně než Šarapovová si za sledované období vydělala další tenistka Caroline Wozniacká. Dánská světová jednička si šest milionů dolarů vydělala na turnajích, dalších 6,5 milionu dolarů jí přinesly sponzorské smlouvy. Wozniacká zatím nemá zdaleka tolik smluvních partnerů jako Šarapovová, ale firmy v ní vidí potenciál, proto se řady sponzorů čím dál více rozšiřují.

Wozniackou momentálně podporují společnosti Adidas, Compeed nebo Oriflame. Do první desítky se dostaly jen tři sportovkyně z jiných odvětví. Nejlépe z nich si vede celkově třetí Danica Patricková. Automobilová závodnice, která jezdí například seriál závodů Nascar nebo IndyCar, si za sledované období přišla na 12 milionů dolarů. Patricková je populární především v USA.

Dalšími zástupkyněmi bílého sportu v první desítce jsou Serena a Venus Williamsovy, Kim Clijstersová, Li Na a Ana Ivanovičová. Z ostatních sportovních odvětví narušily nadvládu tenistek už jen golfistka Paula Creamerová, která s výdělkem 5,5 milionu dolarů uzavírá první desítku, a krasobruslařka Kim Yu-Na. Jihokorejská olympijská vítězka, jež si ve sledovaném období vydělala 10 milionů dolarů, je jedinou zástupkyní zimních sportů v první desítce. Yu-Na je hvězdou v tradičně krasobruslařských zemích, jako jsou USA, Japonsko nebo Jižní Korea.