Vánoční výlet do centra Brna

Návštěvníci brněnských vánočních trhů nemusejí jen utrácet za dárky, čekají na ně třeba průvodci se speciálními turistickými trasami.

Bramborák s uzeninou a svařené víno. Není snad člověka, který by šel centrem Brna a neochutnal by některou z tradičních laskomin ze stánků, jež zaplnily náměstí. Brněnské vánoční trhy však nenabízejí jen jídlo a dárkové předměty. Do středu města mohou lidé vyrazit i na výlet a zpříjemnit si tak hektické předvánoční chvíle.

Nejvíce lákadel je na brněnském náměstí Svobody, kde až do Štědrého dne bude stát dvaašedesát dřevěných prodejních stánků. Kromě nich nechybí ani Těsnohlídkův vánoční strom se sbírkou červeného kříže, vánoční zvonička a největší betlém, jaký kdy v Brně na počet jednotlivých figur byl.

„Oproti loňskému stavu se betlém řezbáře Jiřího Halouzky rozrostl o další figury, kterých je nyní přesně dvaasedmdesát,“ upřesňuje ředitelka brněnského Turistického a informačního centra Petra Kačírková. Betlém pojal řezbář jako scénickou vizuální instalaci. Centrální náměstí bude zdobit do 30. prosince, kdy den před Silvestrem kvůli oslavám nového roku z bezpečnostních důvodů zmizí.

Vánoce pod zemí

Letos poprvé se návštěvníkům centra Brna otevřou v předvánočním čase brány Labyrintu pod Zelným trhem. Mimo turistickou trasu, která turistům nabídne komentovanou prohlídku podzemí s průhledem do historie královského města, se bude každý pátek a sobotu od desíti dopoledne do šesté večer konat vánoční trh ve společenské části Labyrintu. Návštěvníci se tak dostanou do prostor, které jsou obvykle uzavřené a slouží pouze kulturním či komerčním účelům.

„V této části Labyrintu se budou návštěvníci pohybovat sami, k dispozici jim ale budou průvodci, kteří v případě zájmu budou o této části podzemí vyprávět. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například středověkou lednici, nejhlubší studnu Zelného trhu, či betonovou torkretáž z 80. let minulého století, která velmi necitlivě a navždy překryla původní, leckde gotické a středověké zdivo,“ popisuje Kačírková expozice.

Turisté ovšem nemusejí zůstat pouze u prohlídky podzemí. Brněnské Turistické informační centrum totiž společně s Národním divadlem Brno připravilo „adventní balíčky“, které obsahují návštěvu jak podzemí, tak prohlídku vánočně vyzdobeného centra města a kulturní tečku v podobě divadelního představení. V nabídce je Česká mše vánoční, opera Aida, balet Louskáček a Vánoční koncert.

Když se turisté vrátí ze sklepení zpátky na povrch zemský, a nebudou chtít pokračovat na operu či balet, mohou se pokochat ladovskou zimou. „Hlavním motivem letošních Vánoc na Zelňáku jsou totiž kresby Josefa Lady, přizpůsobili jsme jim dekorace, webové stránky i doprovodný program,“ říká organizátorka Eva Skácelová ze společnosti PromoPlanet, která má letos trhy na starosti.

Posílené jsou podle ní hlavně lákadla pro děti. Kromě již tradičního kolotoče na ně čeká zimní vlak či typické ladovské postavy v životní velikosti. „Polární expres, jak jsme nazvali vláček, nebude možné na rynku přehlédnout. Kromě něj je pro děti i dospělé připravena Ladova chaloupka, v jejíchž oknech se mohou vyfotit,“ vysvětluje Skácelová. Každý den v pět hodin v podvečer mohou také zhlédnout večerníček plný ladovských pohádek či babiččina vyprávění.

Náměstí dominují řemeslníci se sklem, keramikou, dřevěnými či kožešinovými výrobky, nechybí ale ani oblíbené stánky s nápoji a dobrotami. „Líbí se nám příjemné prostředí Zelňáku. Proto se snažíme přispět k atmosféře například tím, že nabízíme ve svých míchaných nápojích absinth, což je původně typické, prvorepublikové koktejlové pití,“ říká Jan Vlachynský, provozovatel dvou Zimních barů Turbomošt a kavárny, které jsou součástí Vánoc na Zelňáku již potřetí.

Žít centrum

Trhy na Zelňáku jsou pokračováním snahy radních vrátit do centra města život. „Chceme z něj učinit místo, v němž se lidé budou cítit dobře, ať už zde žijí, nebo je sem zavedly zájmy či povinnosti. Naplňujeme tak slogan městské části Brno-střed, který zní Pestrý život v centru dění,“ tvrdí starosta městské části Brnostřed Libor Šťástka.

ADVENTNÍ BALÍČKY

Neděle 11. prosince, cena 335 korun

* prohlídka Mincmistrovského sklepa, vstup ve 14.00
* následuje prohlídka Adventní Brno s průvodcem
* od 16.00 představení Česká mše vánoční v Mahenově divadle

Neděle 11. prosince, cena 490 korun

* prohlídka Labyrintu pod Zelným trhem, vstup v 15.30
* poté následuje prohlídka Adventní Brno s průvodcem
* od sedmi večer představení v Janáčkově divadle

Sobota 17. prosince, cena 516 korun

* prohlídka Labyrintu pod Zelným trhem, vstup v 15.30
* poté následuje prohlídka Adventní Brno s průvodcem
* od sedmi večer představení v Janáčkově divadle

Neděle 18. prosince, cena 429 korun

* prohlídka Labyrintu pod Zelným trhem, vstup v 15.30
* následuje hodinová prohlídka Adventní Brno s průvodcem
* od sedmi večer představení v Janáčkově divadle

Bližší informace k jednotlivým prohlídkám na telefonním čísle 542 427 153.