Varaďa: V Kometě budu pořádně makat

Ofenzivu Komety Brno posílil Václav Varaďa. Týmu chce pomoci především tvrdou hrou.

Poctivý hokej, důraz a hru do těla předváděl deset let v NHL, na světových šampionátech i ve švýcarské lize. Nyní třiatřicetiletý Václav Varaďa nastupuje za Kometu Brno. Vsetínský rodák přišel do Brna na hostování do konce sezony z Vítkovic, které už na Varaďův plat neměly peníze.

Prohra s Libercem, Zlínem a v prodloužení i s Mladou Boleslaví. Představoval jste si takto svůj start v Kometě?

Ani ne. Všechny tři zápasy spojovala urputná a houževnatá obrana z naší strany. Gólmani nám skvěle zachytali. Jenže jsme dali ve třech zápasech jen dvě branky, v tom to bude. Máme spoustu šancí, k prolomení bychom potřebovali nějaký šťastný gól.

Jste dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč NHL. Obáváte se velkých očekávání brněnských fanoušků?

Neberu to tak. Odjakživa jsem hrál svoji hru. Lidé, kteří mě znají, ví, že ode mě můžou čekat hru do těla a tvrdý forčeking. V sezoně se budu snažit Kometě pomoct na jiných frontách, než je střílení branek.

Černá práce je tedy tím, co chcete do týmu přinést?

Určitě. Já si v Brně nebudu hrát na nějakého Wayna Gretzkyho. Jsem, jaký jsem. Vím, jaké jsou mé přednosti. Fanoušci si můžou být jistí, že v Brně budu makat.

Nezdá se vám, že brněnský tým má příliš zkušených hráčů?

V Brně hrají kluci, kteří spolu dřív nastupovali, ať už ve Znojmě, nebo jinde. Myslím si, že mančaft je dobře vyvážený. Tvoří ho jak mladí, tak starší hráči. Podle mě je Kometa teď dobře poskládaná, jen potřebujeme vyhrát pár zápasů po sobě. Hráči by si tak začali víc věřit.

Z Vítkovic jste odešel, protože klub chtěl snížit rozpočet. Mrzí vás takový důvod odchodu?

Mrzí, nemrzí. Co člověk může dělat? Beru to tak, že jsem byl jejich zaměstnanec, a nyní už nejsem. Z jakého důvodu, je teď už jedno.

Vítkovice jsou ale v tabulce třetí. V Kometě vám tak utečou napínavé boje o čelo extraligy.

Zase budou jiné napínavé boje. Třeba boj o předkolo play-off. Není to pro mě nic podřadného. V Kometě zůstávám na hostování do konce sezony, takže se budu jako vždy snažit udělat s mužstvem nějaký úspěch.

Myslíte si, že Kometa ještě má šanci dostat se do předkola play-off?

Určitě. Nemůžeme skládat zbraně. Více než půlku ročníku máme před sebou, to znamená spoustu bodů, které se dají urvat. Jsou týmy, jimž se daří teď, a nemusí se jim dařit ke konci sezony. My můžeme být pravým opakem.