Vědci zjistili, že bionafta škodí lidskému zdraví víc než obyčejná nafta

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Biopaliva dostávají další pravý hák. Nejen, že je jejich výroba drahá a neefektivní, ale ještě jejich spalování škodí lidskému zdraví víc, než se původně myslelo.

Kdo tankuje biopaliva a především bionaftu založenou na příměsi metylesteru řepkového oleje, zabíjí okolí. S takovým zjištěním přišli australští vědci, jejichž výzkum publikoval australský magazín Science Network a u nás na něj upozornil osel.cz.

Vědci zkoumali především vliv splodin různých druhů nafty na dýchací systém člověka a hlavně na plíce. K testu použili klasickou čistou syntetickou naftu, dále pak naftu s 20% příměsí řepkového oleje a nakonec čistou bionaftu, tedy stoprocentní metylester řepkového oleje.

První překvapivé výsledky vznikly už při samotném spalování tří různých druhů nafty. Simulace spalování měla navodit stav částečného zatížení dieselového motoru.

Motor na bionaftu vykazoval mnohem větší emise oxidu uhelnatého, ale také démonizovaného oxidu uhličitého (bionafta tedy způsobuje globální oteplování!). Zvedly se i emise oxidu siřičitého a dusičitého. Nizší byla jen emise oxidu dusnatého.

Nejhorších výsledků dosáhla čistá bionafta i při měření produkce pevných částic menších než jeden mikrometr, na druhém místě skončila dvacetiprocentní bionafta. Čistá syntetická nafta produkuje pevných částic nejméně.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz