Vědecky potvrzeno: Prasata milují bahno a pití alkoholu boří zábrany

Prase

Prase

Milují prasata bláto? Je jízda po požití drog nebezpečná? Jak se to má s kultem mládí v módních časopisech? Odpovědi na tyto otázky jsou tak samozřejmé, že nad nimi mnohdy ani nepřemýšlíme. Přesto se však našli vědci, kteří si tu práci dali a zkusili odpovědi prozkoumat, i když byl výsledek dopředu jasný. Přehled těchto „nejjasnějších“ vědeckých studiích zveřejnil magazín Scientific American.

1. Po požití alkoholu stoupá riziko nechráněného sexu

To, že alkohol zhoršuje schopnost rozhodování, je nad slunce jasné. Kanadští vědci si ale dali za úkol, že zjistí, jak se to má se vztahem nadměrné pití – nechráněný sex. Výsledky však potvrdily všeobecně známý fakt. Čím více alkoholu v lidském těle koluje, tím větší je pravděpodobnost, že hodíme opatrnost za hlavu svolíme k nechráněnému sexu.

2. Kouření marihuany není za volantem bezpečné

Snad každý člověk ví, že drogy za volant nepatří. K tomu samému zjištění dospěli i vědci, kteří svou studii prezentovali v magazínu Epidemiologic Reviews. Užívání marihuany zvyšuje riziko dopravních nehod. Pokud si „zakouříte“ do tří hodin před jízdou, je pravděpodobnost nehody dvojnásobná.

3. Prasata milují bahno

V roce 2011 proběhl i výzkum, který měl potvrdit či vyvrátit tvrzení, že prasata milují bahno. Výsledky analýz jsou naprosto jasné: Prasata bahno opravdu milují. Ukazují nám tak i své psychické rozpoložení. Když se prasata v bahně válejí, dokazují svou dobrou náladu.

4. Módní časopisy oslavují mládí

Módní časopisy zobrazují ženy nad 40 let střídmě, pokud vůbec. Titulní stránky ovládají mladé celebrity a modelky. V časopise Journal of Aging Studies vědci zveřejnili studii, která toto tvrzení podporuje. V roce 2010 měl americký Vogue na na své titulce pouze jednu ženu starší 40 let, herečku Halle Berryovou. Na stránkach módních časopisů dominují mladé tváře i v případech, že hlavní okruh čtenářek je ve věkové kategorii nad 50 let.

5. Velkorysí partneři mají šťastnější manželství

Výsledky dalšího výzkumu také patrně nepřekvapí. Vědci zjistili, respektive potvrdili, že stědří a velkorysí partneři mají šťastnější manželství. Páry, které si nabízejí masáže zad či jiné zdánlivě obětavé úkony, jsou se svými vztahy spokojenější, než lidé, kteří jsou velkorysí málo.

50 procent žen a 46 procent mužů , kteří uvádějí, že jsou ve vztahu velkorysí, své manželství považuje za velmi spokojené. Stejné mínění má o svém manželství pouze 14 procent párů, které žijí ve svazku s nižší úrovní štědrosti.

6. Rodiče nevěří, že by jejich děti braly drogy

“Mé dítě by tohle nikdy neudělalo“, tak zní často obhajoba rodičů, jejichž děti jsou podezřelé z braní drog či pití alkoholu. Podle výzkumu provedeného vědci z Michiganské univerzity, rodiče často popírají špatné návyky svých dětí. Nadpoloviční většina rodičů si uvědomuje, že děti alkohol pijí, pouze 10 procent z nich je však ochotno přiznat, že se alkoholem opájí zrovna i jejich potomek.