Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky. Osvěžte si jejich tradice

Zdroj: Shutterstock

Časy, kdy Velikonoce v domácnostech vyvolávaly velké pozdvižení, jsou už dávno pryč. Větší pozornost jim v dnešních dnech věnuje jen pouhá pětina lidí, což je nejméně za poslední desetiletí. Barvení vajec, vyrábění kraslic a pletení velikonoční pomlázky v řadě českých měst už odzvonilo. Většina lidí se touto dobou těší především na to, až o prodlouženém víkendu načerpají síly nebo vyrazí s rodinou někam na výlet.

Tradice ještě nevymřely

Je vcelku pochopitelné, že o Velikonoce ztrácejí zájem hlavně mladé generace, tedy studenti, kteří během svátků namísto koledování tráví čas s přáteli. Avšak na vesnicích a menších městech můžete ještě potkat mládence s hrkači, řehtačkami a klepadly.

Samotné koledování většinou také neprobíhá už tak tradičně. Jen málokde chodí chlapci jednoho domu k druhému a omlazují dívky a ženy ručně pletenými pomlázkami. Předávání koledy většinou probíhá pouze v rodinném kruhu a někde dokonce vůbec. Ručně barvená vejce navíc nahradily čokolády ve tvaru velikonočních zajíců a vajec. V prodeji jsou dokonce už teď, o čemž svědčí třeba Kaufland leták příští týden.

Velikonoce den po dni

Modré pondělí a Žluté úterý

Příchod Velikonoc oznamuje Modré pondělí a Žluté úterý. Oba tyto dny by měly být zasvěceny úklidu.

Škaredá středa

Svátek vznikl dle biblického vyprávění, které říká, že se Jidáš mračil na Ježíše a následně ho zradil. V tento den by se lidé neměli mračit, jelikož by se jim tento výraz vryl do tváře již napořád.

Zelený čtvrtek

Dle legendy utichají zvony a odlétají do Říma. Jejich práci ale nahradí mladí chlapci a jejich řehtačky. „Řehtáním“ oznamují začátky bohoslužeb, poledne a večer a konají tak až do soboty. V tento sváteční den by se měly jíst pokrmy ze zelených surovin – např. zelí a špenát. Zelený čtvrtek je také dnem odpuštění.

Velký pátek

V tento den se otevírá země a odhaluje své podklady. Nemělo by se prát ani pracovat na poli či zahradě. Dle lidových tradic se po celý den držel půst.

Bílá sobota

Ještě než vysvitne ranní slunce, domácnost každé hospodyně by měla být dokonale uklizená. K vymetení smetí by se mělo použít nové koště. Bílou sobotou také končí 40denní půst.

Boží hod velikonoční

Pro křesťany je tento den dnem vzkříšení Ježíše Krista. Dívky zdobí velikonoční vajíčka a chlapci pletou pomlázky.

Červené pondělí

Den, na který se všichni těší. Chlapci chodí s pomlázkami na koledu a šlehají děvčata, aby do nich přešla síla z čerstvě uříznutého proutí. Dívky jim za to děkují a věnují jim vajíčka jako symbol života a plodnosti.

Plný stůl a dekorace

Velikonoce jsou odjakživa spojeny s jídlem. Sváteční stoly tak nejčastěji zdobí klasický velikonoční beránek nebo mazanec. Často se však ještě setkáme i s velikonočními jidáši nebo božími milostmi, které se však připravují hlavně v období masopustu. S Velikonocemi jsou často spojovány pečínky, různé nádivky a pokrmy z vajec. Kde nejvýhodněji nakoupit suroviny na pohoštění se dozvíte na www.kimbino.cz. Na webu i v mobilní aplikaci si kdykoliv a odkudkoliv můžete prohlédnout všechny akční letáky, díky čemuž budete mít přehled o každé aktuální slevě. Potřebné ingredience tak nakoupíte velmi levně a bez toho, aniž byste museli dělat kompromisy, když dojde na kvalitu zboží.

Součástí prostřené tabule by mělo být i tradiční velikonoční osení a další jarní dekorace, které si můžete vyrobit doma. Když není čas, lze samozřejmě využít aktuálních akcí, které nabízí například Pepco leták, a velikonoční ozdoby nakoupit už hotové.