Velká voda se stále rozlévá, nejvíc na Českolipsku

Situace na Liberecku se uklidňuje. Třetí stupeň platí už jen na dvou místech, v Předlánce a Mníšku. V kraji je dále třetí stupeň na Ploučnici, Mandavě a Jizeře.

Na čtyřech tocích v Libereckém kraji i po šesté hodině večerní stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Platí to pro Smědou v osadě Předlánce, Jeřici v Mníšku a Ploučnici v České Lípě a Stráži pod Ralskem. „Od včerejšího rána do dnešního poledne spadlo na severu Čech od 45 do 90 mm srážek. Většina toků je na poklesech,“ informoval Český hydrometeorologický ústav. Povodňová výstraha platí do zítřejších deseti hodin dopoledne.

Nejhorší situace je stále na Českolipsku. „Vyskytla se fáma, že přehrada Stráž se silně odpouští, ale není pravda, odpouští se 0,1m3, zásobní prostor je dostatečný,“ uvedl mluvčí Krajského úřadu v Liberci Jiří Langer.
Ploučnice - Stráž - za kulminací, rozliv ve Stružnici a Jezvé. V České Lípě se rozlévá Robečský potok, protože je pomalu upouštěna voda z Novozámeckého rybníka, který se naplnil. Už včera večer zahrozil v České Lípě Dobranovský potok a Libchava, kde platí stále třetí stupeň, dnes ráno se přidala Ploučnice a ještě je třetí stupeň na Šporce. Lokálně nově zaplavení objektů na Českolipsku zejména Panenský potok (Brniště, Pertoltice), Česká Lípa, Dolní Libchava. Zaplavena silnice Brniště - Pertoltice - Mimoň, dočasně i v Dolní Libchavě (viz doplněná tabulka.) Toky na Liberecku a Jablonecku za kulminací, na Českolipsku tč. v kulminaci. Ploučnice od České Lípy níže může ještě krátkou dobu mírně stoupat.

Informace Povodí Labe:

Jeřice - vyplatila se opatření provedená po povodni, tok je nyní v lepším stavu než dříve. Nisa - mezi Hrádkem a Chotyní jsou stromy v korytě, způsobují vybřežení, nejsou ohroženy stavby. V Oldřichovském potoce na hranici polští hasiči provedli provizorní opatření, které u nás působí rozlivy, o situaci s jedná. Oleška, Vítkovský potok – vše pořádku. Smědá - v Poustce se rozlévá, provedená opatření není vidět (je pod vodou). Do Vísky se již z Višňové dá projet. Frýdlant - v korytě Smědé rezerva, Řasnice plná. Oldřichov v Hájích - řada nekapacitních můstků působí vzdutí a rozlivy. Není to však příliš nebezpečné.

Lidé mohou v případě nutnosti kontaktovat Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, územní odbor Česká Lípa na telefonních číslech 950 475 111.

Krizová telefonní čísla pro Českou Lípu jsou:

povodňová komise: 487 881 204
starostka: 731 435 012

Dnes po půlnoci došlo také k zaplavení silnice mezi Obecním úřadem v Pertolticích pod Ralskem a obcí Velký Grunov. Silnice proto musela být uzavřena.
Od devíti dopoledne je uzavřena kvůli zaplavená vodou také silnice 26818 v obcích Starý Šachov v okrese Děčín a Žandov na Českolipsku.
„Chtěl bych požádat lidi, aby pokud možno nejezdili do postižených oblastí. Doporučuji také sledovat média, která neustále přinášejí aktuální informace o dění,“ říká Martin Sepp.

„V postižených oblastech jsou samozřejmě posíleny policejní hlídky, které monitorují dopravní situaci a zajišťují bezpečnost občanů,“ doplňuje náměstek Sepp.

Liberecko klidnější

V noci bylo evakuováno v obci Předlánce deset lidí. Útočiště našli v domovech svých příbuzných. Počet evakuovaných v Libereckém kraji tedy vzrostl na dvacet osm. Obec Višňová byla kolem 23. hodiny vysokou vodou doslova zcela odříznuta od světa poté, co byla zaplavena poslední přístupová silnice Předlánce - Višňová.
Situace v obci se již uklidňuje. Lidé se zřejmě budou moci ještě dnes vrátit do svých domovů, záleží na vývoji počasí. „Na Frýdlantsku se situace stabilizovala. Podle našich informací nejsou nikde nové evakuace lidí a žádné další zaplavené silnice,“ uvedl Karel Pop. Ve Frýdlantě zrušili kvůli hrozící vodě dnešní benefiční koncert, který měl pomoci lidem, které postihla povodeň v srpnu.

Z Hrádku nad Nisou hlásí pozvolný pokles. Řeka Nisa už od pěti hodin ráno nestoupá a drží se na hladině 233 centimetrů, mírný nárůst je na Jeřici v Chrastavě, kde se hladina do sedmi hodin ráno zvedla o čtyři centimetry od posledního měření v jednu hodinu v noci. Postupně klesá i Nisa v Liberci.

Voda způsobila komplikace na silnicích i na dalších místech Libereckého kraje. V Železném Brodě zaplavila voda část Vaněčkovy ulice ve směru na Malou Skálu. na vozovce je 15 - 20 centimetrů vody.

Krajská povodňová komise upozorňuje občany, že informace o stavu toků podává Povodí Labe na telefonním čísle 495 088 730 a Povodí Ohře na tel. 606 757 472.