Vettel vyhrál a posílil svůj náskok, double Red Bullu pokazil Alonso

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel Zdroj: CTK

Pilot Red Bullu zvítězil počtvrté za sebou a pohodlně si dojel pro pětadvacet bodů. Alonso si díky pěknému výkonu udržel naději.

Velká cena Indie byla již sedmnáctým závodem letošní sezony. Okruh Buddh formule 1 navštívila teprve podruhé. 5 137 metrů dlouhá trať čítá šestnáct zatáček a může se pochlubit několika velmi zajímavými sekcemi, čile se diskutuje například o superrychlé dvouzatáčce 10-11. Sebastian Vettel si Buddh velice oblíbil a přirovnal ho k horské dráze.

Pátek a sobotu jednoznačně opanoval tým Red Bull, respektive lídr šampionátu Sebastian Vettel. Pětadvacetiletý Němec byl nejrychlejší v prvním, druhém i třetím tréninku a i přes jistou kontroverzi si v sobotu připsal také svou pětatřicátou pole position v kariéře. Kvalifikační nadvládu Red Bullu podtrhl druhým místem na roštu Mark Webber.

Start závodu byl obecně považován za extrémně důležitý. Jenson Button říkal, že o konečném pořadí v podstatě rozhodnou okamžiky po zhasnutí světel a průjezd první zatáčkou. To prý byly nejlepší příležitosti pro to, aby se podařilo Vettela zastavit.

Mark Webber se snažil protlačit se před Vettela, ten se ovšem nedal a první místo si udržel. Alonso se téměř dostal před oba mclareny, nakonec se mu v prvním kole podařilo předjet pouze jednoho. Michael Schumacher musel velmi záhy do boxů kvůli defektu pravé zadní pneumatiky (kterou mu zřejmě prořízl Jean-Eric Vergne). Pořadí po prvním kole bylo Vettel, Webber, Button, Alonso, Hamilton. Red Bully ovšem začaly pronásledovatelům poměrně rychle odjíždět. Po čtyřech kolech ztrácel Nico Rosberg, který se pohyboval na poslední bodované pozici, již dvanáct sekund.

Závěr závodu byl přeci jen zdramatizovaný, část Vettelovy podlahy byla uvolněná (zřejmě v důsledku tvrdšího průjezdu přes obrubník). Německý pilot proto musel mírně zvolnit, ovšem nikoliv do té míry, že by to ohrozilo jeho vítězství. Webber se mohl začít bát o stupně vítězů, neboť na jeho třetí místo si zuby brousil Lewis Hamilton. Trápení Michaela Schumachera skončilo předčasně, odstoupil pět kol před koncem, díky čemuž byl nakonec klasifikován na dvaadvacátém místě.

Složení stupňů vítězů se už nakonec neměnilo – známý indický sportovní střelec Gagan Narang odmával šachovnicovou vlajkou, čímž potvrdil vítězství Sebastiana Vettela, druhý dojel Fernando Alonso, třetí Mark Webber. Zbytek bodů si rozdělili Hamilton, Button, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean a Senna. Příští závod se odjede už za týden, a to v Abú Zabí.