VIDEO: Řidiči kamionů si podali silniční lupiče

V jednotě je síla – o pravdě těchto slov se začátkem září přesvědčil řidič ruského kamionu, kterého se na silnici mezi Kirovem a Permem pokusila vydírat skupina silničních lupičů. Šofér si zavolal na pomoc své souputníky a lupiči dostali tvrdý nářez, včetně toho, že jim rozčilení řidiči náklaďáků společnými silami otočili jejich auto na střechu do příkopu. Video natočené z kabiny náklaďáku se stalo hitem ruského internetu.

natolik zaujal policii, že spustila vyšetřování. Hrdiny případu jsou prý už dobře známí místní výtečníci, živící se drobnou kriminalitou.

Nezákonné vybírání peněz za průjezd po veřejné silnici bývalo hotovou pohromou v divokých 90. letech, kdy tuto „živnost“ provozovaly celé bandy silničních lupičů. Ale starý zvyk dosud ještě místy přežívá.

Svědčí o tom případ ze silnice mezi Kirovem a Permem, kde řidič kamionu zrovna měnil kolo, když k němu přistoupil mladík a požadoval peníze. Po výměně nepublikovatelných výrazů šofér rádiem přivolal kolegy. Ti nejprve svými kamiony zablokovali únikovou cestu vozu vyděračů, mladíka a jeho společníky, kteří nestihli utéci, zbili a skopali a nakonec jim i svrhli osobní auto do příkopu. Takové počínání „tiráků“ sklidilo u diváků pochvalné komentáře: šoféři prý ukázali, že nejsou „dobytek“, ale „chlapíci“, a dali mizerům za vyučenou.

Nejde jen o Kirov. Minulý měsíc začal v Amurské oblasti na ruském Dálném východě soudní proces s bandou silničních vyděračů, obviněných z 11 případů, kdy za průjezd vyžadovali „mýtné“ sahající od 10 tisíc po 120 tisíc rublů (asi 6200 až 75 tisíc Kč).