Videopůjčovna Netflix nesplnila očekávání, přitáhla málo nových klientů

Netflix

Netflix Zdroj: Profimedia.cz

Virtuální videopůjčovna Netflix nedosáhla v druhém čtvrtletí kýžených výsledků. Od dubna do června služba získala jen 1,7 milionu nových uživatelů, vytyčený cíl pro toto čtvrtletí byl o osm set tisíc výše. Akcie na začátku úterního obchodování zareagovaly dalším poklesem. Firma utržila za sledované období 1,97 miliardy dolarů, jen o 10 milionů vyšší než v tom předchozím. Jedinou výrazně růstovou položkou tak byl čistý zisk, který vyskočil zhruba o 14 milionů na 41 milionů dolarů.

Na situaci ihned zareagovala newyorská burza, akcie společnosti klesly po obchodní době na burze o 15 procent. Jejich cena jde dolů i dnes tempem 14 procent, jak ukazuje obchodování na Wall Streetu, ačkoliv analytici věří v brzké posilování titulu, uvedl Reuters.

Ještě znatelnější je pokles nových uživatelů v porovnání s minulým rokem. V loňském druhém čtvrtletí si totiž službu předobjednalo 3,3 milionu lidí. Znatelný je letošní pokles především ve Spojených státech, kde si nechalo účet u Netflixu zařídit jen 160 tisíc lidí. Tedy nejméně od roku 2011. Společnost rovněž nedosáhla plánovaných tržeb, k očekávané 2,1 miliardy dolarů Neflixu chybělo 140 milionů.

Netflix Flixtape - sdílejte seznamy oblíbených filmů a seriálů

Společnost však odmítla, že by za neuspokojivé výsledky mohla bující konkurence. Tou jsou především služby Amazon Prime nebo YouTube Red.

Hlavním důvodem, proč se Netflixu v minulém čtvrtletí nedařilo dle očekávání, je především zvýšení cen. To se týkalo uživatelů, kteří platili měsíční tarif podle starých ceníků, mnozí se tedy rozhodli, že službu opustí. Proces nastavování nových cen napříč uživatelskou základnou by měl trvat do konce letošního roku.

Akciím Netflixu nyní hrozí, že nebudou investory považovány za stabilní. Už minulý měsíc totiž klesly o 14,6 procenta v reakci na referendum Velké Británie o vystoupení z Evropské unie. Oproti loňskému maximu se nyní akcie nacházejí o 26 procent níže.

Vývoj akcií Netflixu za poslední rok:

Společnost Netflix byla založena v roce 1997 a původně se zaměřovala na zasílání fyzických nosičů poštou. V současnosti však předplatitelům nabízí poskytování televizního obsahu přes internet, zlomovým obdobím byl rok 2013. Tehdy společnost představila svůj seriál Domek z karet, v současnosti ve své vlastní produkci pokračuje. Nyní má služba více než 83 miliony uživatelů.

Do České republiky vešel Netflix začátkem letošního roku, předplatné nabízí ve třech kategoriích od 215 do 325 korun měsíčně. Ty se liší především v kvalitě obrazu.