Videotéky se vstupu Netflixu na český trh nebojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Provozovatelé placených videoték očekávají, že po vstupu největšího světového hráče na český trh budou profitovat ze zvýšeného povědomí o podobných službách.

Největší světová internetová videotéka Netflix, která působí v padesáti zemích světa a má přes 65 milionů uživatelů, by letos měla vstoupit i do Česka. Tuzemští hráči se ale příchodu konkurence světového kalibru nebojí a naopak míní, že by mohl celému trhu pomoci. Boj na trhu je ale již nyní nelítostný – vždyť jen loni z něj vycouvali hned tři hráči Topfun, Ivio a Klik TV.

O pozici na čele tuzemského trhu bude bezpochyby usilovat projekt Voyo.cz největší komerční televize Nova, která má nyní podle údajů firmy přes 30 tisíc předplatitelů.

„Věříme, že podobně jako v jiných zemích příchod nového hráče na trh placených služeb v ČR rozšíří zájem o placené on-line videoslužby a přinese další zvyšování podílu diváků ochotných platit za exkluzivní obsah na internetu,“ říká mluvčí Novy Anna Suchá.

Jak české firmy zareagují na vstup Netflixu na domácí trhJak české firmy zareagují na vstup Netflixu na domácí trh | E15

Obdobně se na příchod Netflixu dívají v UPC nabízející placenou videotéku My Prime, kterou využívá přes 20 tisíc lidí. „Z našich zkušeností ze zemí, kde již Netflix funguje, víme, že obě služby mohou bez problémů fungovat vedle sebe,“ míní mluvčí UPC David Frodl. „Věříme, že s My Prime máme ucelenější a lépe integrovanou službu, než jakou reprezentuje Netflix. Můžeme se také opřít o stoprocentně lokalizovaný obsah,“ podotýká Frodl.

Podle Frodla i dalších bude Netflix lákat zejména diváky zaměřené na původní americkou tvorbu, a proto službu nevnímají jako přímou konkurenci. Ze statistik společnosti O2 provozující službu Videotéka podle firmy vyplývá, že Češi mají největší zájem o tuzemské filmy a nedají dopustit na dabing.

„Jedná se o dalšího hráče, který bude společně s námi i naší konkurencí vysvětlovat, že kvalitní videoobsah skutečně není zadarmo. Vstup Netflixu proto vítáme a věříme, že pomůže s další edukací českého trhu,“ uvedla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.