Víme, kdo vyhraje Hru o trůny, tvrdí němečtí studenti

Hra o trůny

Hra o trůny Zdroj: Profimedia

Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
7
Fotogalerie

Mánie kolem seriálu Hra o trůny opět ožívá, když do odvysílání prvního dílu osmé série zbývá již jen několik hodin. Než se však fanoušci dočkají odpovědi na své otázky přímo od tvůrců seriálu, mohou se zkusit spolehnout na komplexní počítačový algoritmus studentů Technické univerzity v Mnichově. Algoritmus se snaží odhadnout, jaká postava má největší šanci, že usedne na železný trůn. Píše o tom web univerzity.

Studenti vyvinuli aplikaci, která sbírá veškerá digitální data ohledně Hry o trůny a potom pomocí algoritmů vypočítávají pravděpodobnost přežití každé postavy. Před šestou sérií už takto studenti toho samého kurzu dokázali předpovědět vzkříšení Jona Sněha. Nyní algoritmy předpovídají, že Daenerys Targaryen má největší šanci přežít. Jen o trochu menší šanci má pak Tyrion Lannister.

Analýza je podobná té, která se používá k určení délky dožití u běžných pacientů v reálném světě. Jaká konkrétní data mají největší vliv na výsledky analýzy u seriálu však není jasné. Zdá se ale, že pokud se například postava narodí v Zimohradě do rodu Starků nebo měla jenom jedno manželství, pravděpodobnost její smrti se zvyšuje, píše se na webu univerzity. Pravděpodobnost, že Sansa Stark tedy v další sezoně nepřežije, je tak prý až 73 procent.

Analýza přežití postav seriálu je součástí kurzu JavaScript, který spadá pod univerzitní oddělení informatiky. Během kurzu se studenti učí navrhovat, vyvíjet a aplikovat IT programy v praxi.