Vnitřní Faktor natočí živý koncert

Punková přehlídka Ewol Fest se poprvé uskuteční v Kladně. Hudebníci věří, že vznikne tradice.

Česko-americká formace se skotskými dudami Pipes and Pints bude největší hvězdou Ewol Punk Festu, který se koná v sobotu 25. září v Domě kultury v Kladně. Chybět nebudou ani domácí skupiny.

„Pro řadu místních kapel představuje festival skvělou příležitost setkat se s muzikanty ze zahraničí,“ říká Miroslav Davídek z kladenské kapely Vnitřní Faktor.

Takhle velký, možná i větší, festival si podle něj město zaslouží. „Věříme, že se nám v Kladně podaří založit tradici punkových festivalů, a to i přesto, že město nemá dostatečně velké prostory k pořádání podobných akcí,“ podotýká bubeník Davídek.

Kladenské publikum
je tolerantní“

Ze zahraničí přijede například maďarská kapela Ska-Pécs a melodický slovenský punk zahraje skupina Odpad. Z jihu Čech dorazí uskupení Peshata, které je doprovázené dechovou sekcí, a z Prahy The Fialky a Nežfaleš.

Kladenskou scénu zastoupí kromě Vnitřního Faktoru ještě kapela Falešný Obvinění, návštěvníci festivalu uslyší a uvidí i vítěze internetové soutěže regionálních skupin Bezstarost z Pcher.

„Lidí, kteří se chodí bavit na živé koncerty, je docela dost. Kladenské publikum vnímáme spíše jako tolerantní a multi- žánrové než ortodoxně punkové. Překvapilo nás hlavně věkové spektrum našich fanoušků. Chceme věřit, že další festivalem k punku přilákáme,“ říká Davídek.

Návštěvníci zažijí
světovou premiéru

Kladenskou přehlídku Ewol Punk Fest chtějí organizátoři zaznamenat a nabídnout pak fanouškům k prodeji na DVD i CD. Kapela Vnitřní Faktor má navíc na festivalu v kulturním domě natočit svůj speciální „živák“.

„Máme připravených zhruba patnáct písniček. Vybírali jsme z posledního alba, ale i ze starých hitů, jako jsou Poldovácká nebo Rodiče, které v Kladně prostě nemůžeme nezahrát,“ vysvětluje bubeník skupiny Miroslav Davídek.

Mezi patnáctkou však podle něj nebudou chybět ani dvě nové věci. „Jedna z nich zažije světovou premiéru,“ dodává Davídek.