Voda? Hlavně bez chemie

Do Slatiny se pomalu vrací život. Návštěvníci se ale nevracejí.

Spíš než místo pro letní dovádění připomínalo kdysi koupaliště ve Slatině u Chudenic březový háj. Přímo ze dna koupaliště rostlo několik bříz, které nakonec odstranili místní myslivci. Dnes se do areálu postaveného na konci sedmdesátých let pomalu vrací život. Krátce po revoluci bylo koupaliště hojně navštěvované tamními lidmi i turisty.

O několik let později se začali v areálu střídat nájemci a jednu sezonu byl areál úplně uzavřen. To přilákalo zloděje, kteří doslova vybílili sprchy a ukradli i bronzový štít s informacemi o stavbě koupaliště. „Koupaliště bylo v posledních letech opravdu ve špatném stavu a spousta lidí kvůli tomu začala jezdit do Dolan,“ přiznává starosta Chudenic David Klíma. Nyní však začíná areál opět připomínat koupaliště, na které byli lidé zvyklí. „Postupně se snažíme upravovat budovu se sprchami a občerstvením. Areál pronajímáme i pořadatelům kulturních akcí,“ dodává Klíma.

Kromě toho se tady každý rok objevují stany táborníků nebo sem jezdí děti na školní výlety. Koupaliště o rozloze zhruba 0,18 hektaru je napájeno z vrtu a při čištění se obec snaží vyhnout chemikáliím. „Slatina je hezká, ale ještě nějakou dobu potrvá, než z ní bude zase koupaliště, jaké jsme znali před lety,“ míní Pavla Hořánková, která jezdí na Chudenicko na prázdniny. Kromě sprch je v hlavní budově také sociální zařízení a šatny. Otevřeno je každý den od 9 do 18 hodin a za celodenní vstupenku zaplatí dospělí dvacet korun, studenti, děti a důchodci deset.