Vodafone spustil volání přes Wi-Fi. Vyplatí se hlavně v zahraničí

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Mobilní operátor Vodafone jako druhý v Česku dal svým zákazníkům možnost volání přes Wi-Fi a datové sítě LTE. Služba umožňuje volat nebo psát SMS pod stejným číslem jako v klasické síti. Zatím je ve fázi testování. Přidanou hodnotu bude mít zejména v místech, kde není mobilní signál. V tomto případě bude výhodnější i volání ze zahraničí, zejména mimo Evropskou unii.

Mobilní operátor slibuje spojení s druhým číslem do dvou sekund a vyšší kvalitu hovorů, pokud oba telefony využívají volání přes technologii LTE. Její pomocí se dají posílat i SMS zprávy. To zatím ovšem většina smartphonů s výjimkou Samsung Galaxy S6 nedokáže. Zákazníci s jinými telefony ovšem už mohou využívat volání přes Wi-Fi sítě s pomocí speciální aplikace, kterou Vodafone vyvinul.

Volání přes Wi-Fi je možné využívat i v zahraničí, přičemž zákazník zaplatí tolik jako v případě hovoru v Česku. Přes mobilní internet technologie LTE můžou zákazníci volat pouze v České republice, využitá se ovšem nezapočítávají do měsíčních limitů.

Jako první s voláním přes internet přišel předloni T-Mobile, ten ho ovšem omezuje na území České republiky. Službu si zákazník musí sám aktivovat. Vedle zahraničí je volání přes internet užitečné také v prostorách, kde je dostupná Wi-Fi síť, ale ne klasický mobilní signál. „Mezi taková místa patří zejména podzemní prostory, suterény domů nebo velké budovy se železobetonovou konstrukcí,“ uvedla tisková mluvčí Veronika Exnerová.