Vojtek chystá výstavu v parlamentu

Břeclavský malíř Antonín Vojtek míří do parlamentu. Ne však jako poslanec nebo senátor. Vystaví tam své obrazy.

Antonín Vojtek je známým obdivovatelem ženské krásy a krajiny pod Pálavou. Nyní svá malířská díla představí na prestižním místě: v atriu Poslanecké sněmovny v Praze. Vernisáž má v pondělí 8. června.

Proč budete vystavovat zrovna v parlamentu? Už jsem tam vystavoval před čtrnácti lety. Je to pro mě prestižní místo, kam se nedostane hned tak každý. Vystavují tam lidé již velmi protřelí světem, čeští výtvarníci a někteří zahraniční. Zkrátka je to místo, po kterém jsem zatoužil podruhé v životě. A podařilo se mi to.

Co jste pro to udělal? Všeho člověk dosáhne, když po něčem touží a když na to stále myslí. Ptal jsem se zejména poslanců, až jsem našel Jiřího Petrů. Ten řekl ano, pokusím se to zařídit. A ono to vyšlo.

Kolik obrazů do Prahy povezete? Je tam poměrně velký prostor, takže počítám, že vystavím asi tak třicet až pětatřicet svých obrazů, tedy olejomaleb s tematikou Krajina pod Pálavou.

Jak dlouho jste výstavu připravoval? Mám takové heslo, že člověk má být vždycky připraven. A protože štěstí přeje připraveným, můžu vystavovat kdykoliv. Mohu dát klidně dohromady dvě nebo tři výstavy, protože patřím mezi pracovité malíře.

Chystáte na vernisáž něco speciálního? Před čtrnácti lety mi na vernisáži zpíval velikánský dětský soubor Rolnička. Oslovil jsem jeho sbormistra po čtrnácti letech a on souhlasil, za což jsem moc rád. Budou tam i herečky Slávka Hozová a Gabriela Vránová a popíjet budeme moravské vínko, které k tomu patří.

Jak dlouho výstava potrvá? V parlamentu bude jen krátce, asi dva týdny. Pak výstava poputuje ještě na jedno úžasné místo, do nové galerie v prostorách Karlova mostu. Budu teprve druhý malíř, který tam své práce ukáže.