Volkswagen NILS: malý elektromobil do města

Volkswagen NILS

Volkswagen NILS Zdroj: Autorevue.cz

Automobilka Volkswagen do Frankfurtu přiveze studii jednomístného minivozíku s elektrickým pohonem a jménem NILS.

Koncern Volkswagen Group pokračuje ve své ofenzívě mezi miniautomobily. Po předpremiérách dvoumístné studie Audi Urban Concept a nové generace modelu Volkswagen Up! představí na autosalonu ve Frankfurtu také studii lehkého jednomístného elektromobilu pojmenovaného Volkswagen Nils. V budoucnosti by mohl posloužit zvláště v hustém městském provozu. „Úkolem projektu NILS je prozkoumat technickou realizovatelnost dostupného samohybu pro individuální dopravu s ekologicky přínosným elektrickým pohonem,“ uvedl Prof. Dr. Jürgen Leohold zodpovědný v rámci koncernu VW Group za oblast vývoje.

Volkswagen NILS využívá hliníkového prostorového rámu, ze stejného materiálu je vyrobena také většina povrchových dílů karoserie včetně vzhůru výklopných dveří a kol, která výrazně vystupují z obrysu karoserie a disponují malými blatníky motocyklového typu. NILS bude široký 1 390 mm, vysoký jen 1 200 mm a dlouhý 3 040 mm, takže je o zhruba 0,5 kratší než nový Volkswagen Up!, pohotovostní hmotnost má činit přibližně 460 kg.

Volkswagen NILSVolkswagen NILS|Autorevue.cz

O pohon se stará kompaktní elektromotor uložený za sedadlem řidiče o hmotnosti jen 19 kg. Dlouhodobě je schopen generovat výkon 20 koní (15 kW) a točivý moment 130 Nm, krátkodobě pak dosahuje výkonu až 34 koní (25 kW). NILS má s ním z klidu na 100 km/h zrychlit za méně než 11 s a dosáhnout rychlosti 130 km/h. Elektromotor je napájen z li-ionového akumulátoru 5,3 kWh umístěného v zadní části karoserie, jenž má vozu zajistit dojezd okolo 65 km.

Nad akumulátorem se nachází také malý zavazadlový prostor, zdířka pro dobíjení je hned pod zadní středovou svítilnou. Sedmnáctipalcové lité ráfky obouvají pneumatiky se sníženým valivým odporem a rozměry 115/80 vpředu a 125/80 vzadu. Podle tvrzení Volkswagenu má NILS vyhovět požadavkům 73,9 procenta řidičů německých velkoměst, kteří podle statistiky dojíždějí do práce na vzdálenost kratší než 25 km. Podrobnosti k novému konceptu budou uvedeny při jeho oficiální premiéře na autosalonu ve Frankfurtu.

Volkswagen NILSVolkswagen NILS|Autorevue.cz

Autorevue.cz