Volkswagen prodal v USA nejvíc aut od srpna 1973

Americký trh zásobuje Volkswagen především ze své nové továrny v Tennessee

Americký trh zásobuje Volkswagen především ze své nové továrny v Tennessee Zdroj: profimedia.cz

Prodeje automobilů na americkém trhu dosáhly v srpnu nejvyšší úrovně za posledních pět let. Obzvláště úspěšný byl Volkswagen, který meziročně prodal o 62,5 procenta více aut a téměř tak vyrovnal svůj skoro 40 let starý srpnový rekord.

Automobilky zažívají na americké trhu skvělé léto. Po vysokých prodejích v červenci stoupl v srpnu meziročně odbyt o 20 procent na 1,3 milionu aut. Stojí za tím především to, že Američané nákup nových aut během krize odkládali nyní e ke koupi pobídky nebývale nízko úročené půjčky.

Úspěch Volkswagenu sice není v absolutních číslech nijak dramatický, firma v srpnu prodala 41 011 vozů. Významný je ale nárůst poptávky, které je podle analytiků způsobený příchodem nové generace modelu Passat, který si v USA rychle získal popularitu.

Dařilo se i další automobilce koncernu Volkswagen Audi, která stanovila svůj srpnový rekord. Porsche, jehož úplné převzetí Volkswagen nedávno oznámil, posílilo odbyt o 39 procent.

V srpnu výrazně posílily také japonské automobilky. Odbyt Toyoty v USA vzrostl o 46 procent, Hondy o 59,5 procenta. Prodeje největší americké automobilky a jedničky tamního trhu General Motors stouply o desetinu, zájem byl kvůli rostoucím cenám pohonných hmot především o menší vozy.

Nárůst prodejů aut je také signálem obnovující se poptávky v americké ekonomice, kvůli jejímuž oslabení hospodářský růst v druhém čtvrtletí zpomalil na 1,7 procenta. „Pokles výdajů domácností, který jsme viděli v druhém čtvrtletí, byl způsoben pouze nižším odbytem automobilů. Takže nárůst prodejů aut tento nedostatek odstraní a dobrá předzvěst růstu výdajů domácností během léta,“ řekl agentuře Reuters Harm Bandholz, hlavní ekonom americké pobočky banky UniCredit.

Poslední prázdninový měsíc má na americkém automobilovém trhu i jednoho poraženého. Automobilka BMW prodala o 19 procent aut méně, na vině byly potíže s dodávkami dílů a ohlášený příchod nových modelů.