Voskové srdce na památku je fajn nápad

Bořek Šípek český výtvarník, architekt, designér a vysokoškolský učitel se zamýšlí nad zprávami, které přinesly minulé dny.

Smrt pop star

Fanoušci americké zpěvačky a herečky Whitney Houston měli černý minulý víkend. Osmačtyřicetiletou zpěvačku našli mrtvou v jejím hotelovém pokoji. Pravděpodobně se utopila ve vaně. Zpěvačka byla závislá na drogách. Obdržela šest cen Grammy, na světě se prodalo kolem sto sedmdesáti milionů nahrávek.

„Mnohem silněji mne zasáhla smrt Amy Winehouse, i když Whitney byla mé generaci blíž a určitě byla skvělá zpěvačka. Ale poslední dobou už od ní nic nebylo. Takové věci se prostě stávají,“ říká Bořek Šípek, pro něhož byla největším šokem smrt Jimiho Hendrixe.

Silnice bez reklam

Do pěti let by mohly zmizet od silnic billboardy a další reklamní poutače. A po silnicích se můžou projíždět cyklisté s vozíky připevněnými za kolo. Zda k tomu dojde, musí ještě schválit senátoři. Novela zákona o pozemních komunikacích prošla sněmovnou.

„S billboardy a dalšími reklamními poutači u silnic se nemělo vůbec nikdy začínat. Teď už je na takové kroky skoro pozdě,“ domnívá se Bořek Šípek. Považuje to ale za dobré a oceňuje snahu s tím něco dělat.

Žákovská na webu

„Považuji to za Big Brother Watching You. Je to příspěvek k tomu, jak zpochybnit staletími prověřenou rodinnou etiku, která velmi dobře fungovala. Myslím tím důvěru mezi rodiči a dětmi,“ komentuje Šípek. Elektronickou žákovskou knížku, výmysl liberecké soukromé základní školy.

Rodiče můžou komunikovat s učiteli přes internet, prostřednictvím něhož se budou dovídat o úspěších či neúspěších svých dětí. Se záškoláctvím a falšováním omluvenek je konec, tvrdí ve škole. Gradebook má osm sekcí, jednou z nich je například studium.

Volba prezidenta

Občané Česka si zvolí prezidenta sami. Pro změnu ústavy a schválení přímé volby prezidenta hlasovalo devětačtyřicet senátorů, přičemž pro schválení bylo potřebných minimálně pětačtyřicet hlasů. Proti bylo dvaadvacet senátorů. „Doposud ještě nikde nebylo řečeno, zda přímá volba prezidenta vede ke změně ústavy a dává Václavu Klausovi možnost potřetí kandidovat na prezidenta. Pokud by tomu tak bylo, pak je to katastrofa,“ komentuje rozhodnutí výtvarník a architekt.

Voskové srdce

Do dubna bude mít Praha více než dvoutunové voskové srdce. Pak se od Národního divadla přemístí do dalších míst České republiky. Srdce ze svíček, které lidé zapálili po smrti Václava Havla, vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda.

Architekt Šípek sice voskové srdce na vlastní oči neviděl, idea se mu ale zamlouvá. I proto, že se s Havlem znali. „Už samotný nápad je fajn. Je určitě hezké, že to udělali,“ oceňuje Šípek pietní nápad dvojice výtvarníků.

Vrah od počítače

Rok čistého času během čtyř let prožil u počítače Anders Breivik, který loni zavraždil sedmasedmdesát lidí. Podle psychiatrů byl závislý na počítačových hrách, z nichž měl oblíbenou střílečku Modern Warfare 2. Podle vraha je to nejlepší vojenský simulátor. Považuje jej za součást tréninku zabijáka.

„Řecký žhář Herostratus v roce 356 před Kristem zapálil Artemidin chrám v Efesu, který byl prohlášen za jeden ze sedmi divů světa. Tento barbarský čin udělal proto, aby se stal nezapomenutelným pro celý svět. Za to ho odsoudili k smrti a k věčnému zapomnění. Jeho jméno se nesmělo vyslovovat,“ zmiňuje z historie Bořek Šípek, podle jehož názoru byl Breivikův motiv zřejmě podobný. „Proto by se mělo mluvit o činu, nikoliv však o Breivikovi samotném,“ myslí si Šípek.

Ředitel jako DJ

Policie začala šetřit počínání ředitele základní školy ve Ptení na Prostějovsku, který na Facebooku propagoval alkohol mezi mládeží a na oficiálním webu školy zveřejnil snímky žákyň, které mu v plavkách myjí auto. Ředitel školy je známý také jako DJ Choruno, a tím vysvětluje výroky na internetu: „Drink jen za 9,90 kaček. Nejlevnější ožer ve městě. Tak neseď doma a dojdi zapařit.“

Jaký je názor Bořka Šípka? „Tento člověk otevřel ztrouchnivělou morálku, kterou v sobě máme. Pro školáky to může přinášet spoustu vedlejších efektů, o kterých se nepíše,“ říká architekt a dodává, že by ale nerad odsuzoval někoho, když nezná druhou stránku věci.