Vozábal + Mrkvička + Peroutka = 322 prvoligových zápasů a 30 gólů

Strakoničtí fotbalisté posilují v boji o ČFL. Přivedli Martina Vozábala, Jiřího Peroutku a Václava Mrkvičku. První je záložník, druhý obránce a třetí útočník. Všichni tři mají dost zkušeností s první ligou.

Dohromady nastřádali přes tři sta prvoligových startů. V nich vstřelili třicet gólů. Těch druholigových a třetiligových navíc nepočítaně.
Martin Vozábal. Jiří Peroutka. Václav Mrkvička. Tři největší posily strakonického divizního klubu. Pokud vedení chce plnit svůj plán postoupit do ČFL a přilákat diváky do hlediště, udělalo důležitý krok.
„Ovšem to, že máme odehráno spoustu zápasů v první lize ještě nic neznamená. Fotbalisté jsme, ale musíme to potvrdit na hřišti,“ brzdí nadšení strakonický odchovanec Václav Mrkvička. Jsou rozdílné cesty, kudy se dostat do Strakonic a obléknout místní fotbalový dres. Na příkladu těchto fotbalistů je to vidět.

1. Václav Mrkvička

Odehrál dvaačtyřicet zápasů a dal čtyři góly v první lize. Je také autorem první druholigové branky Prachatic v historii a budějovickému Dynamu pomáhal s návratem do nejvyšší soutěže. Slušná vizitka hráče, který se vrací na místo, kde s fotbalem začínal.
Třicetiletý strakonický rodák Václav Mrkvička zažíval v poslední době období plné zvratů. Zatímco ještě před dvěma roky byl pevně v sestavě prvoligového Dynama České Budějovice, loni v zimě si musel začít hledat nové angažmá. Zkoušel Písek. Nevyšlo mu to, a proto se poprvé vrátil do Strakonic.
Teď je po roce znovu zpět. Tentokrát přichází z rakouského Steyru, kde se nedohodl na smlouvě. „Nedá se říct, že bych tam nechtěl zůstat,“ vypráví. Ovšem uzávěrku rakouských přestupů, která skončila v polovině července, nestihl, a tak bude hrát za Strakonice.
V Rakousku byl spokojený. Jezdil na jeden trénink týdně a potom na zápas. Týmu se dařilo. Obsadil čtvrté místo ve čtvrté nejvyšší rakouské soutěži a sám Mrkvička vstřelil přes deset branek. Když rozhodli, že v Rakousku už dál pokračovat nebude, nad ničím jiným, než jsou Strakonice, nepřemýšlel.
„Jsem tu doma. Užiju si syna,“ vysvětluje. Navíc může bojovat o ČFL, což klub vyhlásil jako svůj cíl. Kádr se zdá být silný dost. Vždyť kromě něj přišli na Křemelku i další zkušení hráči, a především příchod Martina Vozábala je obrovskou senzací. „Hlavně v kantýně budou mít radost,“ naráží na gurmánské choutky bývalého prvoligového playera.

2. Martin Vozábal

„Co je? Vždyť byl gól,“ křičel na rozhodčího Martin Vozábal a rozhazoval rukama, když v přípravném zápase po odpískání dál pokračoval na branku a vstřelil gól.
Nemyslel to ve zlém, ale jako legraci. Vždyť na jihu Čech je známý jako vtipálek a humor přinesl i do divizní kabiny Strakonic. „Ani v divizi mě dobrá nálada neopustila,“ usmívá se Martin Vozábal, který se v minulém týdnu dohodl na ukončení spolupráce v druholigovém Zlíně a vrátil se na jih Čech. K překvapení všech zamířil do divizních Strakonic.
„Rodí se tu nové mužstvo. Chceme postoupit. Jsem na to zvědavý,“ dodává. Jedenatřicetiletý hráč nastupoval ve Slavii Praha, v Českých Budějovicích, na Slovácku, v Mostě nebo na Žižkově. Zkusil si angažmá v řeckém Xanthi a byl i na olympiádě v australském Sydney v roce 2000.
Teď nabrala jeho kariéra pád o několik soutěží níž. „V hlavě se mi to promítalo, ale takový je život,“ popisuje, jak se během několika hodin rozhodl. Minulé pondělí za ním přišel šéf strakonického klubu Michal Káník. V úterý už byl na tréninku a ve středu hrál první zápas.
V neděli naskočil do prvního mistrovského zápasu v poháru proti Kunicím. „Jsem rád, že sem přišli Jirka Peroutka s Vaškem Mrkvičkou. Je to lepší, než kdybych sem přišel já sám a byli tu jen strakoničtí kluci,“ říká o spoluhráčích, s nimiž si zahrál v jednom dresu v budějovickém Dynamu.
Ale i přes příchod další zkušených fotbalistů, se role lídra, která mu pravděpodobně připadne, nezříká. Jinak se může s trochou nostalgie dívat na první ligu, která před dvěma týdny začala. „Trochu mi to bude chybět. Ale na druhou stranu se jezdím dívat na zápasy a zvládám jich sledovat víc, než když jsem hrál,“ dodává.

3. Jiří Peroutka

První dva by se měli starat o přísun gólů. Sedmadvacetiletý Jiří Peroutka jim má zabraňovat. Rodák z Písku, který většinu kariéry strávil v budějovickém Dynamu, má pověst spolehlivého obránce. V Budějovicích byl dlouhá léta oporou třetiligové rezervy a dvě sezony nastupoval i na kraji obrany A-týmu. Vedle toho si ho hodně chválili i v Písku, kde pomáhal v jejich první sezoně ve třetí lize.
„Přišel za mnou Michal Káník s nabídkou, a když jsem si to rozmyslel, kývnul jsem,“ popisuje jednání s šéfem strakonického klubu. Láká ho boj na špici divize a možnost poprat se o postup do ČFL. Ve Strakonicích tvoří silný tým a i příchod Martina Vozábala zkušeného obránce potěšil.
„Mé rozhodnutí to neovlivňilo, ale jsem rád, že tam Vozábal hrát. Je to lepší, než kdybych tam byl úplně sám se strakonickými hráči,“ dodává Peroutka. Těší se především na to, že bude nastupovat ve středu obrany, což je jeho oblíbený post. V Budějovicích i v Písku ho v poslední době stavěli na její kraj.
Vedle fotbalové kariéry je Peroutka i zaměstnancem vedení budějovického klubu a musí být na všech domácích ligových zápasech. Ale už první zápas Strakonic se právě s první ligou kryje. „Je to domluvené tak, že se Michal Káník pokusí začátky zápasů přehodit,“ vysvětluje. Když to však nevyjde, bude muset být na ligových zápasech Budějovic a Strakonice se musejí obejít bez něj.