Vrah muže z Oken stále uniká

S jednou nevyřešenou vraždou vstoupili do roku 2011 ústečtí kriminalisté.

Vrah, který zardousil muže z Oken na Litoměřicku, po více než půl roce stále běhá na svobodě. Místo činu je osiřelé. A sousedé vystrašení a opatrní. Ti, co nejsou skoupí na slovo jen proto, že Sedmička neprozradí jejich jména, i sdílní. „Policie mě vyslýchala jako snad každého ve vsi. Zavražděného jsme znali, ale nestýkali jsme se s ním, byl samotář,“ vybavuje si nešťastnou událost jeden z místních.
Policejní hlídka přijela do Oken 20. května po upozornění sousedů, že šestasedmdesátiletý muž čtyři dny nevyšel z domu. „V přilehlé hospodářské budově ho našli mrtvého. Soudní pitva potvrdila jako příčinu úmrtí hrubé násilí a zardoušení,“ přibližuje jedinou neobjasněnou vraždu v Ústeckém kraji v roce 2010 severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Kdo má na svědomí hrůzný čin, vyšetřovali kriminalisté zatím bez výsledku.
Ani lidé z okolí nic podezřelého nezaznamenali. „Prala jsem, povlíkala, ale neslyšela ani hlesnutí. Sousedi pracovali na zahradě a taky nic neslyšeli. Jednou ráno, ještě než ho našli mrtvého v garáži na traktor, mával prý jedné paní. To bylo asi naposledy, co ho někdo viděl živého,“ říká sousedka.
Kdo byl zavražděný muž? „S nikým nemluvil. Tedy on by mluvil, ale lidi o to nestáli. Dům je opuštěný, občas přijede jeho syn, zatopí a pak odjede,“ přidává se další obyvatelka Oken. „O mrtvých jen dobře, ale ráda jsem ho neměla. Ovšem takovou smrt by si nezasloužil nikdo,“ mluví otevřeně mladá žena. Podle litoměřické policejní mluvčí Aleny Romové vyšetřování stále pokračuje. „Pachateli hrozí odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ upřesnila Romová.