VW omezí zaměstnancům komunikaci podnikovým telefonem, aby si odpočinuli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Největší evropská automobilka Volkswagen začne více dbát o odpočinek těch svých zaměstnanců, kteří používají podnikový telefon BlackBerry. Závodní rada si vynutila softwarovou úpravu, která zajistí, aby e-mailový server BlackBerry po pracovní době automaticky omezil komunikaci. Nové opatření se podle listu Financial Times dotkne více než tisícovky zaměstnanců.

Závodní radu k tomuto kroku přiměla rostoucí nespokojenost s tím, že začala mizet jasná hranice mezi pracovním a soukromým životem. Rada proto vyzvala management, aby navrhovanému opatření nebránil, na což vedení firmy přistoupilo. Opatření se omezí na ty zaměstnance, jejichž plat se odvíjí od kolektivní smlouvy.

E-mailový server Volkswagenu tak po úpravě přestane zprávy odeslané 30 minut po skončení pracovní doby přeposílat dál. Jejich doručení zajistí až další den, a to 30 minut před začátkem pracovní doby zaměstnance. Zatím ale není jasné, zda o podobném opatření uvažují i další německé firmy, kde fungují odbory.

„Nové možnosti komunikace s sebou přinášejí i neodmyslitelná rizika,“ řekl listu Wolfsburger Allgemeine Zeitung Heinz-Joachim Thust ze závodní rady Volkswagenu.

Rada omezení komunikace prý vyjednala kvůli tomu, že zaměstnance se služebním telefonem BlackBerry zaměstnavatelé kontaktují prakticky kdykoli, tedy i v době, kdy jsou dávno doma. V Německu v poslední době roste povědomí o takzvaném vyhoření zaměstnanců, které bývá výsledkem pracovního přetěžování.

Volkswagen v letošním roce pracuje takřka bez přestání, neboť management chce dosáhnout toho, aby firma z hlediska počtu prodaných aut předstihla své hlavní konkurenty. Těmi je japonská automobilka Toyota Motor a americký koncern General Motors.

Výkonný ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn zaměstnancům gratuloval k tomu, že absolvovali 38 směn navíc, a vyrobili tak o 50 tisíc aut více, než by jinak bylo možné. Volkswagen je na cestě k tomu, aby v letošním roce vyrobil více než osm milionů automobilů.