Vydejte se do deseti nejlepších virtuálních muzeí a galerií světa i teď z pohodlí obýváku

Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau.

Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau. Zdroj: Profimedia.cz

Vatikán.
Londýnské Trafalgar Square, na němž najdete i Britskou národní galerii.
3
Fotogalerie

Muzea a galerie po celém světě zůstávají zavřená kvůli pandemii koronaviru. Milovníkům kultury se ale otevírají nové možnosti. Virtuální prohlídky bez front a nákupu vstupenek. Mnohdy to umožní divákům více, než by dokázali projít během návštěvy dané instituce v realitě.

Podívejte se na tisíce obrazů, soch, instalací a novinek ve výběru listu The Guardian on-line.

Muzeum J. Paula Gettyho, Los Angeles

Expozice je jedinečná tím, že nabízí ke zhlédnutí díla, která vznikala uplynulých šet tisíc let. Proto je jedním z nejlepších center umění na západním pobřeží USA. K vidění je neuvěřitelná tvůrčí škála. Od neolitických hliněných postav po Van Goghova a Renoirova plátna.

getty.edu

Vatikánská muzea, Řím

Klenuté stropy, složité nástěnné malby a tapiserie, tím je jedinečné Vatikánské muzeum. Nabízí se i virtuální prohlídka muzeí, Sixtinské kaple a celého Vatikánu, která vede do baziliky a náměstí svatého Petra. 

museivaticani.va 

Guggenheimovo muzeum, Bilbao

Neuvěřitelná stavba z oceli a titanu od architekta Franka Gehryho u břehu řeky Nervión ve španělském Bilbau představuje atraktivní umění již zvenčí. Vnitřní interaktivní prohlídka provádí diváky unikátní sbírkou poválečné americké a evropské malby a sochařství. 

guggenheim-bilbao.eus

Muzeum přírodní historie, Londýn

Výlet do pravěku, botanické unikáty, motýli, obří krystaly. To nabízí londýnské muzeum přírody. Rozsáhlá sbírka přírodovědného muzea je oblíbená jak pro Londýňany, tak pro turisty. V pohodě domova vás provede interaktivní on-line průvodce

nhm.ac.uk

Rijksmuseum, Amsterdam

Obrovské muzeum má rozsáhlou sbírku uměleckých a historických předmětů v osmi desítkách galeriích. Roku 2013 byl dokončen desetiletý projekt rekonstrukce, který transformoval prostor a kombinuje prvky vznešenosti 19. století s moderním osvětlením a proskleným atriem. Díky interaktivní prohlídce se diváci dostanou do blízkosti každého tahu štětcem Vermeera, Rembrandta a dalších holandských mistrů. 

rijksmuseum.nl

Národní muzeum moderního a současného umění, Jižní Korea

Muzeum se rozkládá na několika místech. Hlavní galerie je v Kwačchonu a pobočky v Deoksugungu, Soulu a Čchongdžu. Virtuální prohlídky nabízejí směs tisků, designu, sochařství, fotografií, nových médií a dalších rozsáhlých instalací. Od tvůrců jako Joseph Beuys po Warhola.

mmca.go.kr

Muzeum d'Orsay, Paříž

Bývalé nádraží Gare d'Orsay, je domovem děl Cézanna, Moneta a dalších francouzských mistrů. Pod 138 metrů dlouhou zakřivenou skleněnou střechou se nachází největší sbírka impresionistických a postimpresionistických děl na světě. Virtuální prohlídka zahrnuje také on-line výstavu mapující historii budovy. 

m.musee-orsay.fr

Britské muzeum, Londýn

Klenutý strop nádvoří Britského muzea tvoří 3 212 různých skleněných tabulí. Kromě tohoto velkolepého prostoru mohou diváci najít ve virtuální prohlídce Rosettskou desku, egyptské mumie a další zázraky starověku. 

britishmuseum.org

MASP, São Paulo

Muzeum Museo de Arte v brazilském São Paulu má jednu z nejširších historických sbírek, ukazuje i virtuální galerie. Provede diváky uměleckou tvorbou od 14. do 20. století. 

masp.org.br

Národní galerie, Londýn

Za čtyřmi impozantními lvy na londýnském Trafalgarském náměstí stojí Národní galerie, která ukrývá 2 300 výtvarných děl z doby od 13. do poloviny 20. století. K dispozici je sedm výstavních prostor renesančního umění a centrální sál, který nabízí 360 pohledových virtuálních prohlídkových stránek. 

nationalgallery.org.uk