Vyhláška zabrala a je klid

Noční rámus kolem některých karvinských klubů po novém příkazu města ustal. Sedmička se o tom přesvědčila.

Tam, kde před měsícem postávaly v Karviné hloučky řvoucích návštěvníků tanečních klubů, kteří navíc rozbíjeli sklenice a lahve, je už o víkendech ticho. Sedmička si to ověřila, když vyrazila na jednu z pravidelných nočních kontrol spolu se strážníky. Ti zjišťovali, zda majitelé klubů neporušují vyhlášku, která zakazuje pouštění hudby po desáté hodině večer. Kluby Baron a X-Max dostaly výjimku. Musí si ale návštěvníky hlídat. A opravdu to funguje. Před kluby nikdo nepostává a i v jejich okolí je klid. Pokud někdo pořádek ruší, seberou mu hlídači náramek, který slouží jako vstupenka.
Strážníci budou v kontrolách pokračovat.
„Situace se opravdu zklidnila, X-Max to vzal poctivě a kontroluje venkovní prostory. Pokud někdo dělá problémy, sundají mu pásku, která slouží jako vstupenka. Kaktus a Baron jsou úplně v klidu. Riwka se sice snaží všemožně obejít vyhlášku, ale hlavní je, že už se na ochozech před klubem nesrocují lidé,“ popisuje situaci ředitel karvinské městské policie Petr Bičej. Také Karviňané si myslí, že městská vyhláška pomohla. „Zdá se mi, že je kolem klubů větší klid. Asi si majitelé nařízení vzali k srdci,“ míní Rostislav Balog. Někteří lidé ale myslí, že by se kluby takto omezovat neměly. Mezi lidmi kolují petice, některé kluby se snaží vyhlášku obejít. Radim Piecha nemá s vedením žádného klubu nic společného. Přesto se rozhodl za ně bojovat. Na sociální síti Facebook se přidal ke skupině, kde se spojili lidé, kteří s vyhláškou města nesouhlasí. Potom sám vytvořil petici a začal sbírat podpisy lidí, kteří by také chtěli kluby podpořit.

Dva týdny s peticí

„O nařízení jsem se dozvěděl 3. března a nejprve jsem si myslel, že to je snad žert. Přišlo mi absurdní zavírat vše v deset večer. Navíc i jinde, mimo vyhraněné zóny, jsou taneční kluby, a vyhláška se jich netýká. Rozhodl jsem se s tím něco udělat,“ řekl Piecha. Dva týdny obcházel s batohem na zádech podniky a sbíral podpisy na svou petici. Teď už počítá hlasy. „Vysvětloval jsem lidem, že takhle se nic nevyřeší. Petice byla také u vchodu do X-Maxu a Riwky. A lidé podepisovali. Zrovna se chystám spočítat, kolik hlasů jsem nasbíral. Nebyl jsem ale sám. Ještě s několika lidmi jsme si Karvinou rozdělili na části a každý z nás brouzdal s peticí jinde,“ vysvětlil Piecha. Klub Riwka se rozhodl poradit si po svém. „Řekněme, že jsme našli skulinku v oné vyhlášce. Nyní pořádáme akce pouze pro členy klubu. Nově také chystáme pro zájemce, kteří se přihlásí na našich internetových stránkách, zafóliované průkazky členů, aby už u vchodu nemuseli hlásit vyhazovačům svá jména,“ uvedl za klub Riwka Richard Ševčík. I on si ale myslí, že je teď kolem větší ticho. „Naši zaměstnanci hlídají pořádek v klubu. Myslím, že se nám povedlo hluk zmírnit,“ dodal Ševčík.

Je to maskování?

Strážníci pravidelně vyrážejí kluby o víkendech kontrolovat. „Kromě Riwky vyvěšuje na vstupní dveře nápis ‚uzavřená společnost‘ podnik La Gondola. Máme ale záznamy, že se jedná o maskování a obcházení vyhlášky a že tam pouštějí všechny lidi. Důkazy vyhodnocujeme s právníky města a následně povedeme s provozovateli klubů správní řízení, kde jim hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun,“ informoval ředitel městské policie Petr Bičej. Strážníci dál budou dodržování vyhlášky sledovat.