Vyhořelý Průmyslový palác by mohl dostavět soukromý investor

Pražský magistrát zvažuje, že by vyhořelý Průmyslový palác dostavěl s finanční pomocí soukromého investora. Zahájení stavby město plánuje na rok 2014, předpokládané náklady odhaduje na 1,6 miliardy. Levé křídlo Průmyslového paláce shořelo před třemi lety. Smlouvu na zhotovení projektové dokumentace uzavřeli zastupitelé letos v březnu. Kompletně hotova má být v červnu roku 2013. Je tedy zatím předběžné říci, kdo stavbu zaplatí. „Nicméně si dovedeme představit, že bychom našli silného partnera, který by byl v projektu PPP schopen námi vybranou variantu realizovat,“ uvedl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Dostavba bude pravděpodobně rozdělena na dvě části. První etapa zahrnuje rekonstrukci samotného Průmyslového paláce a vybudování podchodu pod střední částí, ale i řešení okolí budovy, druhá pak opravu Křižíkovy fontány. Zda Praha v budoucnu fontánu opraví, se rozhodne později.

Návrh, s kterým architekt Jakub Cigler vyhrál soutěž na zhotovení projektu, plánuje po vzoru pařížského Louvru umístit zázemí paláce v novém podchodu, odkud bude možné vystoupat přímo do paláce nebo pokračovat dál směrem ke Křižíkově fontáně. Pod ní by mohla vzniknout podzemní výstavní hala, kterou město v areálu dlouhodobě plánuje. Kromě toho doporučil Cigler také rozšíření parku a propojení Výstaviště se Stromovkou.

Pojišťovny vyčíslily škodu na památce, kterou v říjnu 2008 poškodil požár, na 181 milionů korun. Tuto částku už také vyplatily. Podle Prahy ale škody přesahují 1,2 miliardy korun. Mimosoudní jednání nebyla úspěšná. Případ proto řeší soud. Další přelíčení se podle Kabického uskuteční 24. listopadu. Průmyslový palác byl vybudován pro Jubilejní zemskou výstavu, která se konala od května do října 1891. Na seznamu kulturních památek je zapsán jako součást Výstaviště, které je celé památkově chráněno již od 50. let minulého století.