Výprava se blíží pod Gasherbrumy

V nejbližších dnech by se měla Expedice Double Gasherbrum dostat do Base Campu, odkud se postupně vydá vstříc dvěma osmitisícovkám Gasherbrum II a Gasherbrum I.

Sedmička přináší další informace o expedici, jejíž členem je i devětatřicetiletý horolezec z Frýdku-Místku Libor Uher. „Postupujeme hodně rychle, takové tempo jsem ještě nezažil. Nyní jsme na Concordii a zítra bychom se už měli dostat do BC. Počasí je proměnlivé. Ráno slunce a azuro, vecer sněžení a vichřice. Je tu neobvykle moc sněhu,“ informuje Sedmičku Uher.
V základním táboře je poměrně málo expedic.
„V BC jindy bývá i deset expedic a teď tam budeme jen dvě. Stejné to je pod Broad Peakem i pod K2. Nosičů je nadbytek a ti se perou o svou práci. V Ascole to je jako ve frontě na maso za války. Je to boj o každý sud a agentury si vybírají jen ty nejspolehlivější a nejlepší portery,“ popisuje situaci v Asii frýdecko-místecký rodák.
Horolezci vynechali jeden den volna a mají tedy určitý náskok. „I tak je poměrně stabilní počasí, proto jsme pauzu vypustili. Jen těch mrtvých koní a mulů je poměrně hodně. Včera už jsme byli v campu Gore 2, výška 4300 metrů. Zítra bychom měli dorazit do BC, kde snad dobijeme baterky a budeme se znovu moct připojit k internetu,“ vzkazuje Uher do Frýdku-Místku.
Sedmička bude počínání celé trojice i nadále bedlivě sledovat a čtenáře o průběhu výpravy informovat na svém webu.