Výstava Bondových aut oslavuje agentovy abrahámoviny

Jedna z hereček "Bond-girl" Britt Eklandová pózuje u agentova slavného vozu Aston Martin DB5

Jedna z hereček "Bond-girl" Britt Eklandová pózuje u agentova slavného vozu Aston Martin DB5 Zdroj: ctk

Na věk Jamese Bonda, čili Agenta 007, se lze dívat různě. Literární postavě vzešlé z pera Iana Fleminga by letos bylo 60 let. Když však přičteme věk, jaký autor svému agentovi přisoudil, máme rázem pětadevadesátiletého či stoletého gentlemana. National Motor Museum v jihoanglickém Beaulieu však vzdává poctu nejmladšímu – tedy filmovému Bondovi. Tomu je letos padesát a muzeum vystavuje stejný počet důmyslně upravených aut a dalších strojů, které agent ve filmech používal.

Fanoušci Bonda si tak mohou do konce roku prohlédnout například BMW 750iL na dálkové ovládání z filmu Zítřek nikdy neumírá, rozkládací mini letadlo z Chobotničky, obojživelný vůz Lotus Esprit S1 z příběhu Špion, který mě miloval, surfovací prkno z Dnes neumírej či slavný Aston Martin DB 5 z Goldfingeru.

„Jde o největší podobnou výstavu, jaká kdy byla (o filmech s Bondem) na světě uspořádána,“ tvrdí Ralph Montagu z muzea National Motor Museum v jihoanglickém Beaulieu, kde bude vzácná expozice otevřena do konce prosince.

z výstavy Bond in Motionz výstavy Bond in Motion | ctkVýstava „Bond in Motion“. V popředí je agentův Ford Mustang

Postavu Jamese Bonda vytvořil britský spisovatel Ian Fleming v roce 1952. Ve filmu pak postava existuje v podání různých hereckých osobností od roku 1962 a bylo o ní natočeno více než 20 filmů. Za tu dobu se z této série stala kultovní záležitost.

Britt Eklandová na úvodní fotografii pózuje u slavného Bondova vozu Aston Martin DB5. Tato fotografie ji zachycuje v roli Mary Goodnight v bondovce Muž se zlatou zbraní z roku 1974. Bonda hrál Roger Moore