Výstavba stovek bytů v Braníku narazila na odpor obyvatel

Zastupitelstvo Prahy 4 projednalo petici obyvatel Braníka, kteří nesouhlasí s plánovanou bytovou výstavbou v ulici Ke Krči. Projekt, který počítá s více než 400 byty, kritizuje i opozice. Zastupitelé se shodli na tom, že je nutné iniciovat diskuzi mezi investorem a místními obyvateli.

Soukromý investor plánuje mezi Jižní spojkou a ulicemi Vrbova a Ke Krči vystavět několikapatrovou budovu se stovkami bytů, parkovacích míst a 3000 čtverečními metry obchodních ploch. Podle místních obyvatel tím developer zlikviduje zeleň, která nyní zatížené území chrání před hlukem z Jižní spojky. Odvolávají se také na dopravní přetíženost oblasti a údajně nevhodný vzhled komplexu. Pod petici se podle předkladatele Davida Boreckého podepsalo 2300 lidí. Za projektem s názvem Obytný soubor Braník stojí podle dřívějších informací firma Multiprojekt. Předsedou představenstva této společnosti je bývalý starosta Prahy 1 a člen ODS Petr Hejma. „Projekt v předložené podobě na minulém zasedání zastupitelstvo zamítlo jako předimenzovaný,“ řekl mluvčí městské části Jan Sochor. Nyní je v procesu posouzení vlivů stavby na životní prostředí, v takzvané velké EIA. Rada ale podle Boreckého před časem svým stanoviskem umožnila změnu v územním plánu, kterou se zvýšil koeficient zastavěnosti. Umožnila tak samotnou výstavbu. „V místě nekontrolovaným způsobem probíhá výstavba, která výrazně ovlivňuje život místních,“ upozorňuje zastupitelka za zelené Iva Kotvová. Podle Petra Štěpánka (SZ) by radnice měla projevit větší zájem o veřejnou diskusi s občany. „Máme zaděláno na další Spořilov,“ upozornil Ladislav Kunert (TOP 09), který v narážce připomněl dopravní přetíženost Spořilovské ulice.
Opozice oponuje tím, že oblast je neudržovaná. „Je to neobyvatelná zóna, kam se stěhují jen feťáci,“ tvrdí radní Milan Mikunda (ODS). „Mohu vám slíbit, že budeme hledat kompromis v komunikaci,“ uvedl starosta Pavel Horálek (ODS). Zastupitelé už v září odhlasovali omezení pro výstavbu, kterou na Kavčích horách plánuje soukromý investor, společnost Prominecon Group. Nové domy by měly mít maximálně desetimetrovou výšku, respektive dvě nadzemní podlaží. Zastavit by se mělo také maximálně 30 procent pozemku.