Výzkumníci z Pisy se přibližují k budoucnosti ze sci-fi

Robotická chapadla z projektu technické školy v Pise SSSA

Robotická chapadla z projektu technické školy v Pise SSSA Zdroj: Profimedia.cz

Robot Sabian
Výzkum rostlin, které přežijí tsunami a mohou přetrvat pod vodou
Tento exoskelet by měl zdvacetinásobit lidskou sílu
Bionická ruka poslouchá povely z lidského mozku (snad je poslušnější než v sci-fi sitcomu Červený trpaslík...)
Virtuální 3D divadlo
5
Fotogalerie
Bionická ruka, která je ovládána mozkem, nebo exoskelet (robotická vnější kostra), který umožňuje záchranáři zvednout kus zdi, pod nímž leží oběť zemětřesení: takové vynálezy již nejsou z oblasti science-fiction, ale reálně existují v Pise v Toskánsku.

Vysoká škola Sant'Anna v Pise (SSSA), která sdružuje šest výzkumných ústavů, již zdokonalila tyto dva prototypy, ale také robota schopného překonávat překážky, robota recyklujícího odpadky a jiného, který má podobu chobotnice. Škola také pracuje na vývoji rajčat proti stárnutí a studuje rostliny, které mohou přežívat pod vodou.

Robot Dustcart se scannerem a laserem, podobající se R2-D2 na kolečkách z Hvězdných válek, slouží ve skutečnosti ke sběru domovního odpadu. Stačí zatelefonovat s rezervovat si hodinu. Robot pak přijede do vaší ulice, otevře zásobník, do níž vložíte odpadky a upřesníte jejich druh. Robot s nimi pak odjede na skládku.

Odpadkový robot má zatím mouchy

„Testovali jsme jej po dobu dvou měsíců s tuctem rodin v nedaleké obci. Všechno dobře fungovalo, ale jsou tu ještě problémy, které je třeba vyřešit. Robot je především z bezpečnostních důvodů pomalý a někdy blokuje provoz. A pak, podle platných zákonů nelze recyklovat na ulici, protože ještě není pojištění pro tento typ robotů v případě, že by se porouchaly,“ vysvětluje jeden z autorů projektu Pericle Salvini.

Prohlédněte si také:

Italští výzkumníci se se svými robotyItalští výzkumníci se se svými roboty | Profimedia.czRoboti Dustcart (v popředí) a Sabian

„Chceme, aby tito roboti vyšli z továren, kde byli zkoušeni, a změnili se v domácí pomocníky schopné sloužit člověku,“ prohlašuje ředitel biorobotického institutu SSSA profesor Paolo Dario. Dario ostatně vyvíjí projekt nazvaný Roboti společníci obyvatel, který financuje Evropská unie ve výši jedné miliardy eur (asi 25 miliard Kč) na dobu deseti let.

Dalším příkladem inteligentního robota je Sabian, jenž má hlavu podobnou lidské, v níž se nalézá centrum tíže s očima tvořenýma dvěma kamerami a třemi propojenými počítači. Sabian může propočítat cestu k danému cíli, přičemž dokáže překonávat nebo obcházet překážky, vysvětluje inženýr Davide Zambrano.

Dvacetkrát silnější člověk

Pokud jde o bionickou ruku, bude se díky fázovému rozhraní připevněnému na kůži nebo implantovanému pod temeno lebky pohybovat jen na základě informací pocházejících z lidského těla, uvádí šéf projektu Marco Controzzi. Upřesňuje, že ji bude napájet ekvivalent dvou baterií mobilního telefonu.

Exoskelet či body extender, prototyp za jeden milion eur, je jakýmsi druhem stošedesátikilového brnění, které se popruhy připevní na uživatele, jehož sílu dokáže zdvacetinásobit. „Naším cílem je využití tohoto přístroje mezi záchranáři v případech katastrof, jako jsou zemětřesení,“ uvádí inženýr Marco Fontana.

Třicet tisíc filmů v jedné vteřině

SSSA, dokonalá továrna na nápady, rovněž realizovala nejrychlejší internetové spojení na světě, přes jeden terabit za vteřinu, což umožňuje vysílat během jedné vteřiny ekvivalent 30 tisíc filmů ve standardní kvalitě.

Další zázrak: největší italské virtuální divadlo promítá na čtyři stěny obrazy ze 16 projektorů v rozlišení více než 16 milionů pixelů umožňující 3D zobrazení.

„U nás je možné vynalézat. Kdo má projekt, dostane podporu, novým myšlenkám se nijak nebráníme. Spoléháme na jednotlivce a naše profesory považujeme za akcionáře, nositele filozofie školy Sant'Anna,“ zdůrazňuje rektorka SSSA Maria Chiara Carrozzová, sama profesorka biorobotiky.