Vzkaz GM do Francie: Opel není na prodej

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi Zdroj: profimedia.cz

Německá automobilka Opel není na prodej. Tímto vzkazem reagoval její majitel, americký koncern General Motors, na zprávu francouzského deníku Le Monde, že francouzská vláda tlačí automobilku PSA do převzetí německého konkurenta.

Místopředseda GM Steve Girsky slíbil, že firma bude pokračovat v investicích do aktivit německé divize. Opel nyní podle svého šéfa neplánuje uzavírání dalších továren. „Opel patří k GM a není na prodej,“ uvedl Girsky, který je rovněž předsedou dozorčí rady Opelu. Dodal, že firma Opel se chce soustředit na uvádění kvalitních produktů na trh, snižování nákladů a obnovení ziskovosti.

GM loni s PSA uzavřela dohodu o vytvoření globální strategické aliance. V tisku se po oznámení dohody objevily spekulace o tom, že by se značka Opel mohla spojit s automobilovými aktivitami PSA.

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a minulý měsíc potvrdil, že v roce 2016 ukončí výrobu ve svém německém závodě v Bochumi.

Prozatímní generální ředitel Opelu Thomas Sedran dnes uvedl, že další uzavírání továren zatím není v plánu. Předpověděl však, že evropský automobilový trh by v letošním roce mohl klesnout o čtyři procenta. Poptávka v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Automobilky v Evropě kvůli poklesu poptávky uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců.