Webber si připsal druhou letošní výhru

Mark Webber zvítězil na anglickém okruhu v Silwerstone.

Mark Webber zvítězil na anglickém okruhu v Silwerstone. Zdroj: ctk

Mark Webber porazil v přímém souboji Fernanda Alonsa a zvítězil podruhé v sezoně, třetí dojel v Silverstone Sebastian Vettel.

Zatímco sobotní kvalifikaci poznamenal déšť, nedělní závod se odehrál na suchu. Na startovním roštu chyběl Vitalij Petrov, kterému se po výjezdu z boxů porouchal motor.

Po startu se udržel ve vedení Alonso před Webberem a Schumacherem, na čtvrté místo se před Vettela posunul Massa, na šestou příčku poskočil Maldonado, na sedmou Räikkönen, který při útoku na Vettela najel na obrubník a později se dokonce nakrátko ocitl mimo trať. První desítku uzavírali Hamilton, Senna a Pérez. Hned v úvodu vyjel mimo trať di Resta, musel do boxů a brzy ze závodu odstoupil. Na neplánovanou zastávku byl nucen zajet i Grosjean, který si v úvodu poškodil přední křídlo.

Vettel se snažil dotírat na Massu, ale Brazilec svou pozici udržel a dokonce v zatáčce Brooklands zaútočil na Schumachera. Vettel na konci desátého kola zamířil do boxů a Massa brzy poté v zatáčce Stowe Schumachera předjel.

Ve 12. kole se Pérez v zatáčce Brooklands pokusil zvnějšku předjet Maldonada, ale došlo mezi nimi ke kontaktu, když se Maldonadovi rozvlnil vůz. Pro Mexičana závod skončil, Maldonado se dostal do boxů a po neplánované zastávce pokračoval v závodě.

Mezitím zajeli do boxů Schumacher, Massa i Räikkönen. Brazilec zůstal před Němcem i po zastávce. V 15. kole zamířil k mechanikům Webber a v následujícím okruhu také Alonso. V té době vedl Hamilton, který stále ještě na první zastávku čekal. Významný byl posun v pořadí Vettela. Ten se díky strategii dostal před Massu a Schumachera.

Okolo 19. kola se o vzrušení postarali Hamilton s Alonsem, kteří si bojovali o první místo, přestože jeli každý jinou strategii. Za bouřlivého aplausu tribun si několikrát vyměnili pořadí, než se do čela dostal Alonso a Britovi začal ujíždět. V 21. kole zajel Hamilton do boxů a po bleskové zastávce se vrátil na sedmém místě. Po zkompletování prvních zastávek se tak první desítka srovnala v pořadí Alonso, Webber, Vettel, Massa, Schumacher, Räikkönen, Hamilton, Grosjean, Kobajaši a Hülkenberg.

Nejtěsnější rozestupy byly mezi pátým Schumacherem, šestým Räikkönenem a sedmým Hamiltonem, který jel v té chvíli z této trojice jediný na měkčích pneumatikách. Ve 24. kole Räikkönen i Hamilton Schumachera předjeli.

Na druhou zastávku zajel Hamilton už v 29. kole, jeho stint na měkkých pneumatikách tak byl velmi krátký. Angličan pak předjel Rosberga i týmového kolegu Buttona, který rovněž brzy zajel přezout. Naopak na Hamiltona začal dorážet Grosjean.

Jako první ze špičky pořadí zajel na druhou zastávku Webber ve 34. kole. Mezitím začal Kobajaši tlačit na Schumachera, ale ten stejně jako Räikkönen zamířil do boxů. V 35. kole Grosjean předjel Hamiltona a v následujícím okruhu se objevil v boxech Massa. Vedoucí Alonso v 37. kole poprvé přezul na měkké pneumatiky a vrátil se na trať čtyři sekundy před Webbera, který jel na použitých tvrdých.

Drama v boxech předvedl Kobajaši, který zastavoval u mechaniků ve smyku a zhruba tři z nich spadli. Naštěstí se snad vše obešlo bez vážnějších zranění. Japonce ale tento incident pravděpodobně stál body. Problémy s dotažením levého předního kola měl Rosberg, který se prakticky celý závod pohyboval mimo body.

Po druhých zastávkách vedl Alonso před Webberem, Vettelem, Massou, Räikkönenem, Grosjeanem, Hamiltonem, Schumacherem, Hülkenbergem a Sennou. Na jedenáctém místě číhal Button.

Ve 46. kole už se Webber na Alonsa prakticky dotáhl. Mezitím Schumacher předjel Hamiltona a vrátil se na sedmou příčku. V 48. kole už Webberovi útok na Alonsa vyšel a Australan se tak dostal do vedení. Na Španěla se začal dotahovat i Vettel, ale toho už si pilot Ferrari pohlídal. Räikkönen stíhal čtvrtého Massu. Souboje Senny a Hülkenberga využil k posunu na desátou příčku Button.

Jako první projel cílem Webber před Alonsem, Vettelem, Massou, Räikkönenem a Grosjeanem. Sedmý skončil Schumacher, osmý Hamilton, devátý Senna a desátý Button.