Wikipedie přichází o editory, prý už nemají o čem psát

Wikipedia, ilustrační foto

Wikipedia, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Wikipedie je největší internetovou encyklopedií na světě. Aby byla nejen největší, ale také nejaktuálnější, potřebuje zkušené a dlouhodobé editory. Jenže co když už není o čem psát?

Wikipedie je největší internetová komunitní encyklopedie svého druhu a to nejen co do počtu publikovaných článků ale i z hlediska jazykových mutací. Nicméně touto informací asi nikoho neohromíte, poněvadž to přece každý dobře ví.

Wikimedia hledá aktivní přispěvovatele

Pojďme se tedy podívat trošku hlouběji do nitra nadace Wikimedia Foundation, která Wikipedii provozuje. Když nahlédnete do strategického plánu organizace na fiskální rok 2012-2013 (PDF), objevíte zde mimo jiné i výhledové plány do roku 2015. Není jich mnoho, takže je vyjmenuji všechny. Wikimedia chce miliardu návštěvníků, 50 milionů publikovaných článků, jejichž kvalita a editoři se budou nadále zlepšovat, i na Wikipedii by měla zavládnout genderová a regionální vyváženost větším zapojením žen a editorů z rozvojového světa, no a nakonec by Wikimedia ráda motivovala autory k co možná nejčastějším editacím. V roce 2015 by mělo být zejména na Wikipedii alespoň 200 tisíc autorů, kteří přispějí nejméně pěti úpravami článků každý měsíc.

Wikipedie už na tom pracuje a vypustila do světa několik iniciativ. Češi excelují třeba v rámci projektu Studenti píší Wikipedii, což je zároveň poměrně logický krok k tomu, jak na tuzemskou encyklopedii dostat kvalitní články. Weby Wikimedie se nicméně neskládají pouze z textů, ale i z obrazového materiálu a jistě se stejně jako já často setkáváte v encyklopedii s termíny, kterým chybí adekvátní a licenčně čistá fotografie. Zde se snaží nadace získávat nový a především kvalitní materiál třeba skrze každoroční soutěž Wiki miluje památky.

Stačí to ale? Pokud si libujete ve statistice, navštivte velmi detailně zpracované výstupy na webu stats.wikimedia.org. Statistické výstupy pro Českou republiku pak najdete zde. Pro rychlý nástin globální situace ale budou pro začátek stačit o něco přehlednější grafy na webu wmflabs.org. Celý článek i s některými grafy najdete na Živě.cz.

Wikimedia v kostce

– nezávislá organizace financovaná ze sbírky návštěvníků
– provozuje Wikipedii, Wikislovník, Wikicitáty, Wikiknihy, Wikizdroje, Wikiverzitu, Commons a další
– 488 milionů návštěvníků na všech webech (říjen 2012)
– skoro 24 milionů článků na Wikipedii
– více než 280 jazykových verzí na Wikipedii
– 80 tisíc aktivních editorů, kteří plní weby organizace