Windows 10 překonaly desetiprocentní podíl na trhu. V Česku se jim daří ještě lépe

První oficiální ukázky Windows 10

První oficiální ukázky Windows 10 Zdroj: Microsoft

Operační systém Windows 10 se na sklonku roku přiblížil kulaté metě 10 procent na desktopech – analytický web Netmarketshare jim přidělil 9,96 procent. Novému operačnímu systému to trvalo prakticky rovných pět měsíců, Microsoft jej totiž uvolnil v závěru loňského července.

Další statistické weby jsou ale k Windows 10 ještě mnohem shovívavější. Podle StatCounteru mají „desítky“ podíl 11,84 procenta a na českém webu, který měří třeba služba Rankings, to bylo v závěru prosince dokonce 12,52 procenta a Češi tedy patří k těm, kteří na „desítky“ přecházejí pružněji než celosvětový průměr – anebo jsou jejich uživatelé jednoduše aktivnější na webu, více surfují a tedy se více zapisují do statistik.

Podle neoficiálních čísel z minulého týdne Windows 10 překonaly hranici 200 milionů instalací a tato čísla to víceméně potvrzují.

Vývoj tržních podílů desktopových operačních systémů v poslední mroce podle služby StatCounter, podle které jsou Desítky už téměř globální dvojkou.Vývoj tržních podílů desktopových operačních systémů v poslední mroce podle služby StatCounter, podle které jsou Desítky už téměř globální dvojkou. | Repro Zive.czVývoj tržních podílů desktopových operačních systémů v poslední mroce podle služby StatCounter, podle které jsou Desítky už téměř globální dvojkou.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella by chtěl, aby do tří let měla nové Windows 10 jedna miliarda přístrojů po celém světě. Podle odhadů firmy některou z verzí Windows v současnosti používá 1,5 miliardy lidí po celém světě.

Podle Microsoftu nové Windows 10 mají být povědomé uživatelům starších Windows 7. Microsoft chce podle AP novým systémem hlavně vymazat vzpomínky na svůj operační systém Windows 8 z roku 2012, kterým si znepřátelil mnoho uživatelů kvůli těžkopádnému designu. Microsoft rovněž přeskočil název Windows 9. Podle svých slov chce tak dát najevo, že nový systém představuje proti stávající verzi velký krok vpřed.

Článek vyšel na webu Živě.cz