Windows jako služba za předplatné? Další střípek je zde

Windows 10

Windows 10 Zdroj: Microsoft

E15.cz z Chicaga: Některé zdroje říkají, že Microsoft jednou převede Windows na model předplatného, podobně jako to udělal s Office 365. Firma je povzbuzena úspěchem cloudového kancelářského balíku a vidí také to, že s růstem Chrome OS či aktualizováním verzí mobilních operačních systémů se mění doba. Lepší je si byznys kanibalizovat sám, než když to udělá někdo jiný.

Prozatím jde o interní úvahy a kalkulace a je pravděpodobné, že by se model Windows-as-a-Service (Windows jako služba) dotknul nejdříve firemních zákazníků. Ti by si tak mohli platit předplatné na Windows a získávat tak neustále nové verze bez dalších plateb Microsoftu.

Mluví se také o možnosti takzvaného freemium modelu – základní část by mohla být zdarma a lepší funkce pak za příplatek. Opět jde ale o interní diskuse a žádná finální podoba či termíny nejsou k dispozici.

Změna, jak přemýšlíme o Windows

První náznaky už ale Microsoft dává. Už dříve oznámil, že si majitelé předchozích verzí Windows budou moci během prvního roku prodeje Windows 10 svůj systém zdarma aktualizovat. To je z velké části dáno tím, že firma chce co nejdříve uživatele migrovat na platformu, se kterou má více plánů do budoucna. Dalším důvodem je pokus, jak takové updaty a freemium modely budou v praxi vypadat.

Další střípek do skládačky nyní na konferenci Ignite sdělil šéf Redmondu Satya Nadella. „Možná největší změnou je to, jak přemýšlíme o Windows. Je to nová generace Windows. Jsou to Windows jako služba,“ uvedl. „Bude to mít největší dopad na to, jak v následujících letech budeme dodávat Windows, ale také na kompatibilitu a bezpečnost.“

To, o čem Nadella mluvil, se nazývá Windows Update for Business. Windows Update je běžná věc, kterou běžní uživatele znají. Skrze tento systém do Windows automaticky (nebo dle nastavení) proudí nové aktualizace, ovladače či bezpečnostní záplaty. Windows Update umožňuje systém udržovat v aktualizovaném stavu.

V případě firem je to ale trochu jiné. Ty si nad aktualizacemi drží mnohem větší kontrolu. Různé patche se zpravidla testují tak, aby nenabouraly funkčnost dalších aplikací. Windows Update for Business nabídne nové nástroje, jak automatické aktualizace distribuovat. Uživatelé, kteří neprovozují „problematické“ aplikace, je budou moci dostávat dříve a tak dále. Podrobnější přehled funkcí je zde.

Microsoft další aktivity k přechodu Windows jako služby nechce oficiálně příliš komentovat. Zástupci firmy ale v neformálních rozhovorech dodávají, že instantní a zdarma dostupné aktualizace Chrome OS, Max OS nebo mobilních systémů dělají své a že je třeba tímto směrem také přemýšlet.

Cestu autora na konferenci Ignite 2015 hradila společnost Microsoft.