WSJ: Vedení Yahoo bude uvažovat o možném prodeji webových aktivit

Šéfka Yahoo Marissa Mayer

Šéfka Yahoo Marissa Mayer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Giorgio Montersino: Wikimedia

Vedení americké internetové společnosti Yahoo bude uvažovat o případném rozprodeji svých internetových aktivit. S odvoláním na informované zdroje o tom napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Stát by se tak mělo tento týden na několika setkáních správní rady. První je údajně naplánováno již na dnešek.

Ředitelé budou pravděpodobně jednat také o tom, zda pokračovat v plánu na přesunutí své investice v největším čínském internetovém prodejci Alibaba do samostatného podniku. Yahoo má v Alibabě patnáctiprocentní podíl v hodnotě více než 30 miliard dolarů.

Jednat by ale mohli i o možném hledání zájemce pro internetové aktivity, které jsou hlavní činností firmy. Ty patří i nadále k nejnavštěvovanějším službám na internetu a například v říjnu byly s 210 miliony návštěvníků podle společnosti comScore třetími nejnavštěvovanějšími internetovými stránkami ve Spojených státech.

Yahoo patří ve svém oboru k průkopníkům a na konci 90. let to byl dominantní poskytovatel e-mailových účtů zdarma. Firmu ale později dohnala a nakonec i předehnala konkurence.

Yahoo provozuje například agregátor zpráv Yahoo News a elektronickou poštu Yahoo Mail. Firma pod vedením Marissy Mayerové investovala také do reklamních technologií, online videa a softwaru pro mobilní zařízení, těm se ale nepodařilo pozici firmy výrazně pozvednout, napsal list WSJ.