Yahoo pomohl prodej akcií Alibaby

Šéfka Yahoo Marissa Mayer

Šéfka Yahoo Marissa Mayer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Giorgio Montersino: Wikimedia

Stárnoucí internetový gigant Yahoo překonal svými hospodářskými výsledky za třetí čtvrtletí očekávání analytiků. Notně tomu pomohl částečný odprodej podílu ve společnosti Alibaba při jejím vstupu na newyorskou burzu.

Yahoo uvedlo, že tržby firmy vzrostly mezi červencem a zářím o procento na 1,08 miliardy dolarů a zisk na akcii dosáhl 52 centů při průměrném očekávání analytiků na úrovni 30 centů. Šéfka Yahoo Marissa Meyerová řekla, že mobilní byznys firmě pomohl k dobrým výsledkům, ale nejvíce k nim přispěl prodej akcií Alibaby za 6,3 miliardy dolarů.

Meyerová, která firmu vede více než dva roky, se poslední dobou ocitá pod tlakem. Podle investorů již doba hájení vypršela a chtějí výsledky. Meyerová se od svého nástupu soustředila na přepracování produktů firmy, akvizici slibných firem a talentů, ale některým investorům již dochází trpělivost, protože ještě neviděli žádný finanční prospěch z těchto investic.

Vývoj akcií Yahoo

Yahoo navzdory růstu příjmů z inzerce na mobilních zařízeních ztrácí tržní podíl. Podle Meyerové letos firma na reklamě pro mobily a tablety utrží 1,2 miliardy dolarů. Na americkém reklamním trhu, který je spolu s Japonskem pro Yahoo nejvýznamnější, bude letos firma mít podíl jen 4,9 procenta. Loni to bylo 7,2 procenta. Podle společnosti eMarketer si na úkor Yahoo polepší jeho hlavní konkurent. Podíl Facebooku má letos vzrůst na 9,7 procenta z loňských 7,6 procenta. Podíl Googlu naopak mírně klesne na 38,3 procenta.